Tegnap megjelent az iOS 8, az Apple várva várt operációs rendszere. Itt írtam arról, mik a legfontosabb képességei, de a gyakorlat nyilván közbeszól: egy rakás olyan ficsört kapott a rendszer, amihez külső fejlesztők munkája is szükséges, vagy még nem készült el.

Az iCloud drive-ra például még várnunk kell, a gomb ott van, de egyelőre hiába vagyunk türelmesek, hogy az aktiválás megtörténjen.

A Handoff például még nem működik Macekkel, hiszen Yosemite kell hozzá, ami csak később jelenik meg. Tegnap az OS X Mavericks 10.9.5 verziója is megjelent, de annak nincs köze a Handoff és Continuity képességekhez, vagyis hogy az egyik készüléken félbehagyott munkát, bejövő hívást a másikon is elérjük.

Viszont két iOS 8-as eszköz között már működik a dolog, az Appleinsider részletes próbának vetette alá a párosítást. Ha két, saját Apple ID-dal használt eszközöd van, egy iPhone és egy iPad mondjuk, akkor láthatjuk a Lock Screenen az újdonságot, a bal alsó sarokban:

10495-2746-lock-140916-l.png

A dolog a Safari, Mail, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar, és Contacts alkalmazásokkal működik, ha például egy weboldalt olvasgatsz iPhone-on, és felveszed az iPaded, a Sarafi elmosódott kis ikonjával eljuthatsz pontosan oda, ahol a telefonodon voltál. A leveledet, amit félbehagytál, így befejezheted a másik eszközön ésatöbbi. A bejövő hívások is látszanak mindkét eszközön, és a wifi beállítások alatt megjelenik a másik eszköz, mint personal hotspot, így egyszerűbb csatlakozni hozzá.

 A részletes ficsörlistát ezzel kapcsolatban magyarul itt találjátok.

Elvileg vannak widgetjeink is, gyakorlatilag még nem bővelkedünk bennük. Ez ugye a Notification Centernek (fentről lefelé húzható panel) ad végre valami kézzel fogható értelmet: az appjaink képesek lesznek ide teljesen személyre szabható kis minialkalmazásokat kitenni, láthatjuk majd a kedvenc csapatunk, mondjuk a Felcsút eredményeit, a soron következő Columbo rész vetítési idejét, vagy a weboldalunk statisztikáit (légyszi, Zoli).

screen-shot-2014-09-16-at-12-29-09-pm.png

Persze vannak korán kelők, egy rakás widget elérhető már. Vannak drágább és olcsóbb megoldások is, az alábbi ingyenes widgetek, vagy widgettel ellátott programok tölthetőek:

De megjöttek az első külső billentyűzetek is. Nincs neki külön store, apphoz kötötten lehet letölteni őket az App Store-ból. Ha lejött egy, a Beállítások — Általános — Billentyűzet — Billentyűzetek — Új Billentyűzet hozzáadása alatt választhatjuk ki. Jöhet tehát a prediktív szövegbevitel, és a különféle cseles szövegbeviteli módok.

screenshot-2014-06-02-14-33-38.jpg

  • Swipe (0,89 euró). Android egyik kedvence. Még nem tud magyarul.
  • SwiftKey (ingyenes). Még nem tud magyarul.
  • Minuum (1,79 euró). Csak angolul tud.
  • Fleksy (0,99 euró). Tud magyarul. Félreütésbiztos billentyűzet, kijavítja a hibáidat. Fejlesztőknek volt korábban elérhető, beépíthették az appjukba.
  • TouchPal (ingyenes). Egyelőre csak angol és spanyol.
  • MyScript (ingyenes). Kézírásfelismerő. Karakter módban támogatja a magyart.

Itt látható videókon, mit tudnak.

Az Extension segítségével az appok az Share gomb segítségével szintén befúrhatják magukat a rendszerbe. Itt egy külön gombot kérhetnek, amivel a saját appon keresztül juttathatják el a megfelelő helyre az adott információt. Egy csomóan felkészítették előre az alkalmazásaikat. A most ingyenes 1Password, az Evernote, a Box, a Camera Plus, az Instapaper, a Microsoft OneNote, a Pinterest, a Pocket, a Tumblr, a Vimeo és a Things is támogatja már a dolgot.

pktblog_ios8update_v1.png