A Siri története nem az Apple-lel kezdődött. 2007-ben indult az a cég, ami kifejlesztette a végül 200 millió dollárért felvásárolt Sirit, az Apple digitális asszisztensét (bővebb sztori itt). Dag Kittlaus volt az egyike azoknak, akik létrehozták a csajt, eladták Cupertinóban, aztán a felvásárlás után kiléptek a cégtől.

Az ötletgazda az akvizíció és a dobbantás után aztán ott folytatta, ahol abbahagyta. Létrehozta a Viv Labs nevű céget, és tovább fejlesztgette az eredeti ötletét, ami, valljuk be, az Apple kezében mára inkább egy beragadt puskára hasonlít. Sem nyelveket, sem utasításokat, sem szolgáltatásokat nem tanul különösebben gyorsan, pedig a fejlődés iránya ez a három terület lehetne számára.

Kittlaus azonban valami mást fejleszt, valami okosabbat - állítja. A Wiredben megjelent cikkben kifejti az ambícióit, amit leginkább egy példán keresztül lehet megérteni. Eszerint a Siri ismeri az OpenTable éttermi foglalást intéző szoftvert, és a naptáradhoz is hozzáfér, de nem képes asztalt rendelni a következő szabad estédre. Nem tudja összerakni a kettőt.

Na, a Viv valami olyasmi, ami szintén nem tudja ezt, de meg tudja tanulni.

ff_startup3_f.jpg

Viv lehetne a Siri új generációja. És mielőtt arra gondolnánk, hogy az ügyes Kittlaus ezt is eladja az Apple-nek: a Vivet nem kötnék hardverhez, bárki licencelhetné, autógyártók, tévégyártók, MINDENKI.

Persze Viv még csak csecsemő, és sok-sok fejlesztés áll előtte. Ha nem Kittlaus lenne mögötte, legyinthetnénk is rá, de ő már egyszer megcsinálta a tutit. Úgyhogy izgatottan várjuk, mi lesz ebből.

Siri, te meg húzz bele.