Akinek nincs az autójában BT kihangosító, annak nincs sok választása. Vagy a rendőri vegzálást kockáztatja egy füléhez emelt telefonnal, vagy headsetet használ a kocsiban. De van még egy lehetőség: pótolhatjuk a kihangosítót egy külső megoldással, egy napellenzőre csíptetett kihangosítóval, ami sokszor többet tud és jobban, mint a gyári cuccok.

A 10.900-as ártól egészen a 22.990-es szintig ajánlunk kihangosítókat az Appleblogshopból. Sőt, ki is próbáltuk ezeket a Speedshop jóvoltából, és megosztjuk a tapasztalatokat. Ahogy megszokhattátok, nálunk nem PR szöveget olvashattok a termékekről, csak olyan cuccokat ajánlunk megvételre, amiket mi is hazavinnénk. Sőt, haza is viszünk sokszor.

Ami alap, és mindegyik eszköznél tapasztalható: a párosítás egyszerű, az első használatnál az iPhone-on egyszerűen ki kell választani az eszközt, és rányomni a csatlakozás gombra. Utána már gyerekjáték, és magától megy. Zenét is lejátszhatunk a kihangosítókon (mondjuk ez nem mindig éri meg, legfeljebb ha dumálást hallgatunk a drágább eszközökön), és ha megy a navigáció, annak az utasításait is szolidan bemondja nekünk.

Jabra Drive
Ár: 10.900 Ft
Adatlap és megrendelés

1868.jpg

Nálunk ez a legegyszerűbb, legolcsóbb kihangosító. Ennél alacsonyabb minőségi szintre nem érdemes menni, hiszen egy kihangosítónál alapvető fontosságú, hogy értsenek és mi is értsük a vonal másik végén beszélőt, ha túl gagyi terméket választunk, elveszhet a termék lényege. A Jabra alapmodellje pedig teljesen alkalmas a feladatára.

Maga a készülék masszív, erős kialakítású, nem recseg, nem mozog, stabil. Az anyaghasználat az árnak megfelelő, nem csúcskategória, de a hajlított fémházra illeszkedő kemény műanyag egész jól néz ki.

A bejövő hang teljes hangerősségen kissé túlvezérelt, de érthető, lejjebb tekerve pedig nincs vele probléma. A másik oldalon a mi hangunk vezetés közben teljesen érthető, noha a háttérzajok hangosabbak, mint a fejlettebb zajszűrővel rendelkező társainál.

Bluetooth 3.0-ás szabványt használ a kicsike, és két BT eszközre is hajlandó csatlakozni egy időben, vagyis szoftveresen is figyeltek rá. Fizikai kikapcsológomb található rajta oldalt (ami nálam a felhasználói akarat illúziójának egy fontos eleme), középen pedig egy hangerőszabályzó alatt egy többfunkciós fogadó gomb kapott helyet. Tudja, amit kell, nem többet, nem kevesebbet. Aki csak ennyit költene kihangosítóra, annak ez jó választás.

Beszélgetési idő legfeljebb 20 óra, standby 30 nap.

Megrendelhető itt. Az ára 10.900 forint.

Plantronics k100
Ár: 13.990 Ft
Adatlap és megrendelés

2307.jpg

Egy lépéssel feljebb ugrunk: a Plantronics terméke tetszetős kialakítással drágább terméknek mutatja magát, mint ami valójában. A kizárólag a hangerő emelésére és csökkentésére szolgáló középső kereket jó tekergetni, figyeltek az ergonomikus kialakításra.

P1220292.JPG

A bejövő hang megfelelően lekevert, sok magassal, hogy könnyen érthető legyen. A másik oldalon a mi hangunk a túlvezérelt zajszűrő miatt néha akadozik: ezért cserébe a hangunkat leszámítva néma csend van, a motor zaja egyáltalán nem hallatszik. Közben pedig érteni megértenek, csak meg kell dolgozniuk érte.

Plusz képesség az FM rádió mód, amivel a hangokat (bejövő hívás, navigáció, zene) továbbíthatjuk az autó hangfalaira a rádión keresztül. Igen, a zenét is, így az iPhone-unkon elindított szám az autó rádióján keresztül hallatszik, vezeték és külön BT-rendszer nélkül.

Hangtárcsázás: hosszú gombnyomással a Siri jelentkezik be a kihangosítón keresztül, így elérhetjük ezeket a funkciókat.

Megrendelhető itt. Az ára 13.990 forint.

Parrot MiniKit
Ár: 22.490 Ft
Adatlap és megrendelés

4380.jpg

Ez már egy elég nagy ugrás árban, de ezért cserébe kapunk is rengeteg mindent.

Maga a készülék külseje beolvad a háttérbe, nem látszanak fém felületek, csak a fekete, bársony tapintású műanyag, egy zöld és egy piros leddel felszerelt nyomógombbal, valamint egy tekerő funkcióval kiegészített gombbal. Ez nem csak a hangerőre szolgál már, hanem a menüben lépkedhetünk vele, amit a kihangosító hangos instrukciói alapján járhatunk be.

A bejövő és a kimenő hangminőség is jó, érthető, autópályán tapasztalható zajban is.

P1220342.JPG

A Magic Words pedig a készülék egy nagyon jó funkciója. Ez abból áll, hogy egy hangos “Minikit” felszólítással a készülék aktiválódik, és visszakérdez: kit akarsz felhívni. Itt a nevet artikuláltan és angol kiejtéssel bemondva fel is hívja nekünk. A bejövő hívásokat felvehetjük vagy letehetjük szintén hangutasítással. Tényleg kényelmes, hogy hangtárcsázáshoz nem kell a Sirire várni.

Tudja az NFC-t is, amivel a közelben lévő telefonokra egyszerűbbé teszi a csatlakozást, ennek mondjuk az iPhone esetében nincs lényegi értéke, mert alapból nincs probléma vele. Ha más készüléket is használunk, ott jól jöhet.

Beszélgetési idő legfeljebb 10 óra, standby 6 hónap (!!), Deep Sleep módban.

Megrendelhető itt. Az ára 22.490 forint.

Jabra Freeway
Ár: 22.990 Ft
Adatlap és megrendelés

3189.jpg

Na, ez már igazi profi cucc. Szép kialakítású, finom tapintású műanyagokkal és lágyan kattanó gombokkal. A mérete is profizmusra utal, legalább kétszer akkora, mint a másik három kihangosító. Három hangszóró, két mikrofon biztosítja, hogy a hang mindkét irányba jó minőségben terjedjen. Kipróbáltam, és tényleg.

A hangszórói annyira jók, hogy zenét rátolva sem találtam különösebb kifogást, nem való erre természetesen, de jól mutatja, hogy a hangok tiszták, jól hallhatóak minden tartományban.

Szintén tudja az FM rádió módot, csakúgy, mint a Plantronics, így ez is képes összekötni az iPhone-unkat az autó hangszóróival. Bemondja az aktuális frekvenciát, amit természetesen mi is módosíthatunk. Az autó rádióját ide kell tekerni, és kész.

P1220344.JPG

Külön gomb van rajta a hangutasításoknak. Olyanokat kérhetünk tőle, mint a “Redial”, a “Call back” vagy a “Phone commands” parancs, ez utóbbival a Siri jelentkezik be.

Beszélgetési idő legfeljebb 14 óra, standby 40 nap.

Megrendelhető itt. Az ára 22.990 forint.

Autós töltő mindegyik modellhez jár.