Amióta múlt héten felröppent (mit felröppent? Kirobbant!) a hír, miszerint az Apple és az IBM együtt dolgozik majd, elárasztottak minket a Watson vs. Siri cikkek. Ezek leginkább azzal foglalkoznak, hogy a Siri milyen hülye, a Watson meg okos, és hogy ezt figyelembe véve van-e jövője kettejük bármiféle kapcsolatának. Összejöhet-e a nyelvészprofesszor a titkárnőképző első osztályos tanulójával, ha előbbinél a luxusautó, utóbbinál meg formás csípő hiányzik?

ibm-watson-1600-26945.jpg

A Watson, az IBM szuperszámítógépe és a Siri, az Apple digitális asszisztense nagyjából ugyanazért váltak híressé: értelmezni próbálják a beszédben elhangzott kérdéseket, és azokra a megfelelő választ próbálják adni. Csakhogy míg a Siri egy okostelefonon belül elérhető funkciók elsajátítására specializálódik, addig a tévés vetélkedőben elért sikereivel híressé vált Watson első alkalmazásai segítségével inkább a tüdőrák gyógyításánál segíti az orvosi döntéshozatalt, egyfajta tanácsadó szerepet betöltve. Persze más területeken is kipróbálják a Gépszörnyet, az irány az R&D, a gyógyszeripar és a biotechnológia.

Nincsenek egy súlycsoportban a Sirivel, na.

A kérdés, hogy tud vagy akar-e egymásnak segíteni az Apple és az IBM a mesterségesintelligencia-fejlesztésben? Lássuk a motivációkat:

  • Az IBM-nél az idén jelentették be, hogy megalakul az IBM Watson Group, ami 2000 embert foglalkoztat, és egymilliárd dollárt invesztáltak a részlegbe. A cél közvetve nyilván piacvezetőnek lenni a kereskedelmi MI appok terén, de a megtérülés is fontos. Az IBM vezérigazgatójának elmondása szerint tíz éven belül a Watsonnal évi 10 milliárd dollár forgalmat generálnak majd.

Mire van szükségük? Alkalmazásokra. Miért? Nyereségért.

  • Az Apple-nél nem fontos, hogy a Siri közvetlenül pénzt termeljen. A Siri feladata, hogy megkülönböztethetővé tegye az iOS-t a többi terméktől, és hogy a hardverek eladását serkentse.

Mire van szükségük? Fejlettebb, specializált algoritmusokra. Miért? Hogy kiemelkedjenek a mezőnyből.

Láthatjuk, hogy az IBM nem segíthet az Apple-ön, az Apple nem segíthet az IBM-en. A ZDNet egyik újságírója mondjuk ez utóbbi kijelentésemmel nem értene egyet, szerinte az Apple-nél lévő fejlesztői tömegek a partneri viszony miatt talán elkezdenek a Watson mellé csapódni, hogy szoftvereket fejlesszenek rá. Az ötlet azonban két dolog miatt kivitelezhetetlen:

  • Az iOS-appok fejlesztői fókusza teljesen máshol van, ennyi erővel most is meg lehetne kérni őket, hogy holnaptól DNS-szekvenciákat elemezzenek szabadidejükben, hiszen ahhoz is szoftver kell.
  • Másrészt a Watson leginkább Java programozókat vonz. Az meg olyan messze van egy átlagos iOS-fejlesztő érdeklődési körétől, mint a hatékony tehénfejés.