Az Apple hivatalosan is bejelentette a The Loopnak, hogy az OS X-es Photos alkalmazás és az iCloud Photo Library bevezetésével az Aperture további fejlesztésébe nem fektetnek energiát. Az Aperture könyvtárat migrálni lehet majd az iCloud Photo Librarybe.

Apple_Aperture.jpg

Kiszúrás a pro felhasználókkal, már megint? Lehet. Először az XServe kinyírása, aztán az évekig porosodó Mac Pro (ezt már jóvátették), és persze a Final Cut Pro X megjelenése mind a profi felhasználói réteg felhorkanását eredményezte, és ne legyenek kétségeink, az Aperture halála után is ez lesz a helyzet. Hiszen még azt sem lehet tudni, milyen lesz az OS X-es Photos app, azon kívül, hogy remek automata beállítási lehetőségek vannak benne, amire inkább a hozzám hasonló mezei user csorgatja a nyálát. Olyan programot meg még nem látott a világ, amit egyszerre használt volna teljes megelégedettséggel pro és dummy felhasználó.

A helyzet az, hogy az új koncepció jó. A Photos és iCloud Photo Library, ha gyermekbetegséggel küzd is, a megfelelő irány, és remélhetőleg az iPhotót is nyugdíjba küldi a francba. Az Aperture-t meg eléggé félszívvel vitték az utóbbi években, az Adobe pedig elég agresszíven hódítja el az Apple-felhasználókat a Lightroom felé.

Az Aperture-re egyszerűen nem maradt energia. Steve Jobs alapfilozófiája még mindig él a cégen belül, ami azt mondja ki, hogy ne foglalkozz egyszerre túl sok termékkel. Koncentrálj csak néhányra, de azokat tökéletesítsd a végtelenségig.

photosforosx.jpg

Olyan, mint az általános iskolai matekkönyvekben a gép, amin felül bedobsz valamit, alul kiesik valami. Felül bedobtad az iWatch-ot, a HealthKit-et, a Swiftet, a Metalt, meg a Photost, alul meg kiesett az Aperture. Semmilyen logika nincs a kettő között, csak annyi, hogy mindkettő erőforrás. És ami kiesett, az a kolonc.

Ha szeretnél Facebookon értesülni a posztjainkról és egyéb dolgainkról, akkor az Almalé és Kungfu oldalát lájkold. Egyébként ugyanezt Twitteren vagy rss-sel tehetitek meg.