Februárban kezdtük el gyűjteni a használt iPhone-okat és más iOS készülékeket a vakoknak. Az egész egy interjúból indult Kroll Zsuzsával, aki ráébresztett engem, mennyivel többet jelent egy nemlátónak használni egy ilyen készüléket. Mennyire segíti a mindennapjait, mennyivel többre képes a segítségével.

Gyorsan összejött 30 darab készülékfelajánlás, túl vagyunk már két sorsoláson (első és második), és az ajándékozottak nagyon hálásak. A Speedshop pedig, kevés magyarországi cégnél tapasztalható nagyvonalúságot mutatva felajánlotta, hogy az összes behozott készüléket átnézi, és ingyen javítja a hibáikat.

Az ajándékozási kedv mára egy kicsit belassult, ami természetes, és ugyan most is behoznak néha készülékeket, már nem olyan sűrűn, mint az elején.

Van azonban egy fontos dolog, amiben még tudtok segíteni, és nem annyira költséges felajánlás, mint egy iPhone. Sok készülékhez nem tartozott headset, ami a vakoknak elengedhetetlen. Ők a fülükön keresztül kommunikálnak az iOS-sel, ezért ha utcán használják, a környezeti zajok miatt nem tudják enélkül meghallani a VoiceOver hangját. Egy Apple headset újonnan 8 ezer forint körül van, úgyhogy sokan ezt nem feltétlenül engedhetik meg maguknak (és mivel eléggé sokat nyúzzák, a vakoknak még a jó minőségű is fogyóeszköz).

Screen Shot 2014-06-26 at 13.18.23.png

Ebben van lehetőségetek segíteni: ha van nem használt headsetetek, akár Apple, akár más gyártmány, amit már nem használtok, vagy szívesen felajánlotok a jó cél érdekében, tegyétek meg. Írj nekünk ide, és mi összekötünk a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, ahol eljuttatják a megfelelő helyre az adományokat.

A vakok és gyengénlátók nevében: köszönjük.