Siri - Voice Activation

A Hey, Siri szavakra aktiválhatjuk a Sirit iOS 8-ban. Ez már kötelező húzás volt szinte, kéz nélküli irányítást kézzel beindítani elég snassz. Egyébként a Siri egyéb jóságokat is kap persze, eléri az App Store-t (igazán elérhetne már mást is, mondjuk a teljes tetves rendszert), dalokat is felismer, és real time kiírja, amit mondunk, tehát gyorsabb lett a beszédfelismerő szoftver.

Persze bármennyire is dicsérném a Sirit, igazából egyetlen fontos lépéssel lenne az egésznek értelme nekünk: ha megértené a magyart.

Credit card scanning

A Safari kitölti a kártyaadataiddal az űrlapot, ha elé tartod a kártyát. Isteni megoldás. Végre nem én vagyok a robot, hanem a robot a robot.

Photos - Smart Adjustment

capture_adjust_tune.jpg

A mindenféle képet szétcsesző filterek helyett végre itt egy fejlett fotójavító, ami a fényerő, kontraszt, expozíció és még pár apróság együttes beállítását teszi lehetővé, egyetlen csúszkával. A változók a képi információk szerinti egymáshoz illesztése egy jó irány, e mellé meg kapunk egy egyszerű beavatkozási lehetőséget is, hogy nagyon akarjuk-e, vagy annyira azért nem.

Safari - Request desktop site

Mennyi felesleges keresgéléstől, kattintástól szabadít meg, ha az url beírása után egyből nyomhatunk egy szarul optimalizált mobil weboldal asztali verziójára. És ne feledjük azt sem, hogy a Safari Shared links menüpontjában rss feed is megjelenik. Azzal pedig, hogy az alapértelmezett keresője a Safarinak az anti-tracking bajnok DuckDuckGo is lehet, az Apple igazi szabadságharcos képében tetszeleghet.

Messages - videó készítése

A Messages rohadt sokat változik előnyére, a Tap to Talk például egy nagyon-nagyon hasznos képesség, így vezetés közben is tudunk üzenetet diktálni a telefonunknak. Én most mégis egy másikat emelnék ki - mégiscsak a kevéssé reklámozott dolgokra koncentrálok -, a videókészítés egyszerűségére. Az iOS 7-ben is van lehetőség videót küldeni üzenetben, rányomsz a kamera gombra, aztán fotó/videó készítése, aztán rányomsz a videóra, aztán a leállításra, aztán a használat gombra. Uncsi. Az iOS 8-ban egyetlen egyszer kell ehhez a kijelzőhöz érni, és kész ujjmozdulattal már kész is a videó, küldhető állapotban (első swipe: videót szeretnék, ekkor automatikusan elindul a felvétel, második swipe: leállít, és küldés a Messages programnak).

0:40-nél:

Nagyon sokat számít, mennyit kell nyomkodni. Ez döntheti el, egy adott funkciót használnak-e, vagy nem.

Mail notifications thread-enként

Ha egy adott email-váltásra bármely résztvevő válaszol, beállíthatjuk, hogy kapjunk egy értesítést. Nagyon hasznos, ha a kismillió email között nekünk épp egy igen fontos ügyre kell koncentrálni, és azonnal tudni akarunk arról, ha írtak rá valamit. Ja, és persze nem akarjuk véletlenül ignorálni vagy kitörölni - a notification akkor is ott marad.

Lokáció alapú alkalmazások

locationalerts.jpg

 

Az unlock csúszka mellett, a bal oldalon jelenik meg egy adott app ikonja, ha a telefon úgy gondolja, hasznunkra válna. Egy Starbucksban az adott kávézólánc, Apple Store-ban az Apple Store alkalmazása. Ha nincs telepítve a telefonra, akkor is. Ilyen esetben az App Store-ba visz a ráhúzás.

Értesítés, ha egy alkalmazás a háttérben használja a földrajzi helyzetemet

Megengedhetjük, vagy megtilthatjuk neki. Ugyanígy hármas választásunk van minden egyes app esetében a Settingsben: mindig használhatja a lokációt, csak az app futásakor vagy soha.

Beállítások gyengénlátóknak

Fekete-fehér képernyőt kapcsolhatunk be, így a nagyobb kontraszt miatt az alig látók is jobban érzékelhetik a kijelzőt. Okosabb zoom is került az operációs rendszer kisegítő lehetőségei közé.

Wi-Fi Privacy

A rendszer nem egyetlen MAC címet használ, hanem lokációnként változtatja. Nehezebb trackelni minket. Fuck the system.

Megosztási ablak testreszabása

sharescreen.jpg

Az alulról felbukkanó megosztási ablakot testre szabhatjuk, mi mondhatjuk meg, mely csatornák hová kerüljenek, meg egyáltalán.

Telefonhívás wifin keresztül

Na ez nagyon jó hír azoknak, akiknél be van kötve és hasít az internet, de alig van a telefonáláshoz térerejük a házban. Persze a mobilszolgáltatót is meg lehet kérni, hogy szereljen fel jelerősítőt, de még egyszerűbb az iOS 8 új funkciója: mobil telefonhívást kezdeményezhetünk wifin keresztül is. A T-Mobile az Egyesült Államokban már bejelentette, hogy támogatni fogják a szabványt. Naná, inkább mint a VoIP.

Az egész egyébként nagyon egyszerű, ha be van kapcsolva a Wi-Fi Calling, akkor semmilyen app vagy aktiválás nem kell. Csak tárcsázzunk, ahogy szoktunk.

Aki kíváncsi a keynote-on bejelentett, vagy az eddig ismeretlen iOS 8 képességekre, annak ajánlom a Macrumors roundup oldalá, ott a fentieken kívül még több ilyen olvasható.

Figyelem. Ha szeretnél Facebookon értesülni a posztjainkról és egyéb dolgainkról, akkor az Almalé és Kungfu oldalát lájkold. Egyébként ugyanezt Twitteren vagy rss-sel tehetitek meg.