Na, ilyen amikor mindenki okoskodik, hogy annak úgy semmi értelme, valaki meg nekiáll és megcsinálja. És kiderül, hogy neki volt igaza.

Azt, hogy a részvényfelosztás, vagyis az Apple részvényértékének hetedelése jó - vagy egyáltalán értelmes - lépés-e, nem tudta senki megmondani előre. Leginkább az értetlenség látszott az elemzőkön, a találgatás az okokat illetően, és a “hát majd meglátjuk” állapota. Mit számít, hogy 700 dollárért 1 vagy 7 darab részvényem van?

Warren Buffett híres kiszólása is nyilván erősítette ezt a hangulatot, ő azt írta egy korábbi ügy kapcsán: nem érdekelt a felosztásban, ha a cél a tisztán látó részvényesek lecserélése azokra, akik gazdagabbnak érzik magukat kilenc darab 10 dolláros bankjeggyel, mint egy 100 dollárossal.

Viszont nem lehet nem észrevenni, mi történt az elmúlt napokban, mióta megtörtént a felosztás:

Screen Shot 2014-06-11 at 14.08.40.png

De mehetünk távolabb, lássuk mi történt a részvénnyel április 23. óta. Ekkor jelentették be a részvényfelosztást:

Screen Shot 2014-06-11 at 14.16.58.png

48 nap alatt 25 százalékos növekedés. Persze lehet, hogy az ugyanekkor nyilvánosságra hozott negyedéves jelentés hatása is benne van a dologban, de úgy látszik, a piac jól fogadta a dolgot. Hogy miért, ne tőlem kérdezzétek.

A korábbi számítás szerint az Apple 660 dolláron állna, és egyre jobban megközelíti a 700 (most már 100) dollár körüli all-time rekordját.