A WWDC keynote közeledtével egyre többször bukkan fel mindenhol az ARM-pletyka. Már évekkel korábban is volt egy ilyen hullám, de az elég gyorsan elült. Viszont most, az ARM-alapú szerverek korában már lassan komolyan is lehet venni, hogy egy OS X asztali rendszert futtassanak a közeljövőben ezek a chipek, megbízhatóan, gyorsan. És ha az Apple kifejlesztett egy OS X-re optimalizált verziót, hülye lenne elhalasztani a lépést az önállóság felé. Elszakadhat kicsit az Intel roadmapjától.

Ez persze nem lehet olyan, mint a PPC-Intel-váltás annak idején, nem érintheti a teljes termékpalettát. Meg kell hagyni hobbinak, az early adopterek szárnypróbálgatásának az ARM-gépeket, aztán majd évek múlva jöhet a bevezetés. Személyes véleményem szerint idén nem is mutatnak be semmi ilyet, még nem tarthat elég régóta a belső teszt, legalább egy évet kell hagyniuk maguknak erre.

macbook-air.jpg

Mindenesetre a MacBidouille információi szerint három gépet tesztel jelenleg az Apple, egy iMacet , egy Mac minit és egy 13-as MacBookot (talán egy Airt). Az iMac és a laptop egyaránt 4 vagy 8 darab, egyenként négymagos ARM64 processzorral megy, míg a minit csak néggyel tesztelik.

Viszont a pletykacsomagban volt még egy apróság, ami szemet szúrt. Egy új billentyűzetről, amiben egy nagyobb Magic Trackpad kerülne.

Akik az eleje óta olvassák az Appleblogot, emlékezhetnek, milyen izgatott lettem 2008 elején, amikor megjelent egy Apple-szabadalom. Egy hatalmas trackpadről volt szó benne, amin kényelmesen lehet akárhány ujjas és akárhány kezes gesztusokat bevinni. Az elképzelés szerint ez egyúttal billentyűzet is, így akár ha a kivilágított gombokra ütsz, azt gépelésnek érzékelné, és bevinné az adott karaktert.

2-21-08-apple-patent-touch.jpg

Szerintem zseniális lenne egy ilyen cucc. Akkor még aggódtunk azon, hogy nincs fizikai billentyűzet, azóta pedig egy generáció nő fel tablet-billentyűkön. Már ez nem lehet érv. Ráadásul szoftveresen programozható gombokkal a mindennapi rutinjaink is könnyebbek lennének, végre lehetne Send , vagy Safari, Numbers, amilyenprogramotgyakranhasználsz-billentyű, jöhetnének a többkezes gesztusok a béna “Alt-Q vagy Cmd-Q-t nyomtam épp?” helyett.

Tudom, a pletykában szó sem volt erről, csak nagyobb Magic Trackpadről. De mivel én 2008 óta, basszus hat éve szeretnék játszani egy ilyennel, most megint feltört bennem a vágy.