A Cneten jelent meg először, hogy a Nike kinyírja a FuelBand kiegészítőt. Kiderült, hogy a szoftverre szeretnének koncentrálni, magát a hordható eszközt tényleg kivégzik, a 70 fős fejlesztőcsapatot pedig elküldik.

Hirtelen döntésnek tűnik, nem volt nagyon előzménye. Őszre például egy vékonyabb verziót ígértek, és nemrég indítottak el egy Nike+ FuelLab projektet San Franciscóban. És noha nem ment olyan jól a kütyü, nem is muzsikált rosszul: az eladott activity trackerek 10 százaléka volt a Nike terméke. Persze a Fitbit (68%) és a Jawbone (19%) is messze lekörözte az NPD kimutatása szerint, de hármójukon kívül nem rúgott más labdába.

Még Tim Cookon is láttak egy FuelBandet korábban, az Apple és a Nike szoros kapcsolata egyébként is közismert. A fitnesz-szolgáltatások promotálásában az Apple rendezvényein feltétlenül a Nike léphet színpadra, és senki más.

Éppen ezért lehet gondolkodni azon, hogy a háttérben egy megállapodás áll. Hiszen a Nike továbbra is gőzerővel fejleszti a FuelBand alkalmazást, csak épp a hardvert húzza ki a szoftver alól. Ez pedig azt jelenti, hogy létezik jobb hardver, amivel sokkal több emberhez juthatnak el, sokkal nagyobb hasznot remélve. Sejtésem szerint ez az iWatch lesz.

fuelband_se_render.jpg

Az Apple Store-ban ott figyel jelenleg is a FuelBand, de az Apple saját okosórájának megjelenésekor - aminek bemutatóján nyilván a sportolási, diagnosztikai lehetőségeket is részletesen bemutatják -, le kell szedni a Nike termékét. Sőt, egyszerre kellemetlen helyzet áll elő: ugyan nem lesznek egymásnak közvetlen konkurenciái, de a FuelBand app az iWatch-on hirtelen nem lesz egy exkluzív dolog, csak egy utánérzés.

Talán azért, hogy a Nike programja gyárilag felkerüljön az iWatch-ra, áldozatot kell hozni.