Yukari Kane könyve nemsokára a boltokba kerül és elég izgatottak vagyunk, mert ez az írás mutatja majd be a legalaposabban a Steve Jobs utáni időket az Apple-nél. De kiderült azért belőle néhány olyan részlet is, ami Jobs terveire világít rá.

t1larg.apple.tv.gi.jpg

Például az a sztori, ami az Apple saját tévéjével kapcsolatos. Az egész 2010-ben történt egy olyan meetingen, ahol a vállalat legfontosabb száz alkalmazottja egyeztette a terveket és a fő csapásirányt. A tanácskozás utolsó napján aztán megkérdezte valaki Jobstól, hogy az Apple következő terméke egy tévé lesz-e. Amire állítólag azonnal jött a válasz.

Nem.

Jobs ki is fejtette, hogy miért nem.

A tévé egy üzleti katasztrófa. Ritkán cserélik őket és nevetséges rajtuk a haszon.

Ez egyébként pontos. Miközben az iPhone egy jelentős profittal kecsegtető piacra tört be, ahol kétévente cserélnek az emberek készüléket, tévét csak nyolcévente váltanak, és olyan öldöklő a harc ezen a piacon, hogy szinte alig lehet nyereséget termelni. Amit elég jól bizonyít, hogy több nagy gyártó is kiszállt már, vagy ki fog szállni ebből az üzletágból a következő években.

Jobs azért elmondott még egy fontos észrevételt: szeretné, ha a nappalit uralhatná az Apple, de csak akkor, ha van értelme. Adott körülmények közt a hobbinak nevezett Apple TV-t találta az egyetlen jó megoldásnak, és azt mondta, hogy csak akkor dobnak piacra egy igazi tévét, ha a megfelelő tartalmat is biztosítani tudja hozzá. Ez egybevág a korábbi pletykákkal, amik szerint az Apple jó ideje komoly tárgyalásokat folytat a tartalomszolgáltatókkal, hogy egy igazán különleges megoldással tudjanak piacra lépni, ha eljön az ideje.

Azóta persze eltelt négy év, kábé annyi, mint Jobs 2003-as kijelentése (nem tudunk mit hozzátenni a mobilpiachoz) és az iPhone megjelenése közt.