A múlt hét, meg úgy egyben a 2014-es év legizgalmasabb Apple-pletykája egyértelműen Elon Musk és a cupertinoiak egyeztetése volt. Először mindannyian elgondolkoztunk, hogy egy almalogós Tesla vajon a földi körülmények között még elviselhető mértékben lenne-e menő, vagy már ki kell terjeszteni a márkát a Holdra, hogy ne durranjon szét a fejünk a kúlságtól. Aztán lecsillapodtak a kedélyek, és már életszerűbb találgatások láttak napvilágot: közös akkumulátorgyártás, meg a többi decens tipp.

Tegnap viszont megszületett a leghülyébb cikk ebben a témában, a The Weeken olvastam a címet:

Miért Elon Musknak kellene lennie az Apple következő vezérigazgatójának?

A cikk a címét leszámítva nagyon kiszámítható: Steve Jobs meghalt, Tim Cook inkább a logisztika mestere, jönnek a vékonyabb cuccok, de nincs nagy innováció, iWatch sehol, csak a profit megy, meg a hülyeség.

Bezzeg Musk. Ő a Marsra utaztatna minket, arohadtéletbe. Egy ilyen csávó kell az Apple élére - állítja a cikk. Atyaég.

elon-musk-is-just-the-sort-of-forward-thinking-risk-taker-apple-needs.jpg

Tudjátok, mi a közös az Apple-ben és a Teslában? Hogy Musk pont olyan izgalmas fickó, mint Jobs volt az ő korában.1983-ban arról beszélni, hogy egy nap majd egy rádiójelekkel kommunikáló, könyv nagyságú számítógéppel megyünk mindenhová, volt akkora sci-fibe illő állatság, mint Musk kijelentései. De 25 év alatt végül csak sikerült létrehozni az iPadet, és a sci-fi megvalósult, a nagy álom beteljesült.

Elon Musk most van abban a stádiumban, hogy keresi az álmaihoz vezető utakat, és úgy tűnik, nála jobban ezt eddig senki nem csinálta. Menő elektromos autók, olcsó napelemek, rakétafejlesztések annak érdekében, hogy az ember több bolygón is élhessen.

Aki nem ismeri Muskot, hallgassa meg ezt az interjút, megéri:

(A ted.com-on volt magyar felirat is, most valamiért nekem nem tölti be)

Ez az ember nem akar iPadet fejleszteni. Az 1983 álma. Ő üzletileg megvalósítható, kortárs science fictiont akar, olyan álmot, amit még nem mert készpénzre váltani senki. Az iWatch, noha már nagyon kíváncsi vagyok rá, még mindig csak a Jetson-család nappalijából származik. Musk nagyobbat akar harapni, az ő legnagyobb problémája, hogy nincs annyi év már előtte, hogy befejezhesse mindezt. Miért állna meg, és táborozna le a fogyasztói kütyük csiszolgatós, tökéletesítgetős világában?

Musk lehet akkora példakép majd, mint amivé Jobs vált. De attól, hogy mindketten álmodozók, akik fémből meg kábelekből faragják ki az álmukat, még nem cserélhetőek fel. Attól, hogy mindketten alszanak, még nem álmodják ugyanazt.