Egyik cimborám, István hívott fel valamelyik nap. Elmesélte, hogy Zsuzsával, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érdekvédelmi vezetőjével járták a várost, és nagyon meglepődött, amikor Zsuzsa a hátuk mögül rájuk szólt: nézzetek csak ide! Klikk, lefotózta őket.

A hölgy mindkét szemére vak - ezért volt különös a dolog. Ennek ellenére igen aktív életet él, korábban például egy posztot is írtam arról, amikor együtt bicikliztünk a Városligettől a Dunakorzóig. A humora és a pozitív életszemlélete egyébként sokaknak mutathat példát.

Vele beszélgettem nemrég, kiderült, hogy imádja az iPhone-t, és az Apple termékeit. Meg is mutatta, hogyan teheti jobbá egy okostelefon a vak emberek életét. Ténylegesen jobbá, nem csak kényelmesebbé: hatalmas ugrást hoz az ő életminőségükben egy ilyen kütyü.

És akkor a videó:

Ezért aztán elhatároztam, hogy a régi iPhone-omat felajánlom a szövetségnek: keressenek valakit, akinek többet segíthet. Nekem pár tízezer forintot jelent, miközben annak, aki végül megkapja, kinyílik a világ.

Ezt a lehetőség pedig felajánlom nektek is. Ha ritkán vagy egyáltalán nem használt iPhone-od, iPod touch-od, iPaded van, amivel szívesen tennéd jobbá egy látássérült ember életét, ajánld fel a jó ügyért. Írj nekünk ide, mondd el, milyen készüléket ajánlanál fel, és mi összekötünk az illetékes emberekkel. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megkeresi azokat, akiknek szüksége van a készülékekre, és eljuttatja hozzájuk.

Egyúttal nyomon követjük minden egyes iPhone sorsát: egy-egy posztban mutatjuk majd be, kihez került a kütyü, kinek és hogyan tettétek teljesebbé az életét.