Az Apple kiadta az éves Supplier Responsibility jelentést. Mint minden évben, most is a vállalat egyre jobb környezetterhelési mutatói és tudatos felelősségvállalása volt a beszámoló témája.

Screen Shot 2014-02-13 at 23.39.14.png

Először is a nagy mumus: a 60 órás munkahét betartását az alvállalkozóknál 95 százalékban sikerült betartani. Mondjuk márciusban még 99-ről volt szó, ahhoz képest ez visszaesés, de azért a folyamatos monitorozással, a beszállítók figyelésével talán elérik, hogy többet ne haljon meg önszántából senki, aki megállás nélkül dolgozna napokat a családja minél jobb megélhetéséért. Legalábbis ne egy Apple-termék miatt.

A jelentés kitért a “conflict minerals” problémájára is, például most először nyilatkozik az Apple arról, hogy a készülékeiben használt tantál minden grammja erőszakmentes forrásból származik, és ugyanezt kívánják elérni az arany, az ón és a wofram esetében is. Ennek ellenőrzésére külső szakértő céget kértek fel. Hogy ez miért volt időszerű: már 2001-ben volt szó a tantál körüli konfliktusokról, akkor így írt az index:

Emberjogi szervezetek szerint mérhetetlen szenvedést okoz Kongóban egy Tantaloszról elnevezett fém, a tantál. Az ugandai és ruandai kormány által támogatott kongói lázadók ugyanis rátették kezüket az ország tantálkészletét rejtő bányákra, melyeket a polgárháború miatt eredeti tulajdonosaik kénytelenek voltak elhagyni. A lakosságot elűzik azokról a vidékekről, ahol a föld tantálércet rejt, vagy lemészárolják őket, ha nem hajlandók távozni. A természetvédők felháborodására a természetvédelmi területen is kitermelik az értékes fémet tartalmazó ércet, veszélybe sodorva a gorillapopulációkat.

A hírnevükre kényesen ügyelő vezető technológiai cégek, köztük az Ericsson, a Motorola, az Intel, a Compaq és a Hewlett-Packard mostanában kezdik elismerni, hogy termékeik a kongói lázadóktól származó nyersanyagot tartalmazhatnak, de a dolog elítélésén túl nem sokat tudnak tenni.

"Először áprilisban hallottunk a dologról, és azonnal megkérdeztük szállítóinkat, felhasználnak-e Kongóból származó tantált. Csak ennyit tudunk tenni, ha azt mondják, hogy nem, hiszünk nekik" - nyilatkozta a TheStandardnak a Nokia környezetvédelmi ügyekben illetékes szóvivője.

13 év telt el azóta, eljutottunk odáig, hogy a dolog ellenőrizhető, és kell is, hogy mindenki megtegye azt, amit az Apple. A jelentésben egyébként - mindenki sóhajtson - nem talált kivetnivalót a Greenpeace sem, sőt az Apple példáját követendőnek kiáltotta ki a többi tech-cég előtt. Külön kiemelve a Samsungot.