Annak már önmagában örülhetünk, hogy az Apple lett a negyedik legzöldebb cég az EPA listáján, de további örömre ad okot, hogy a lista többi helyezettjei is technológiai óriások, a jelek szerint tehát ebben az iparágban tényleg nagyon fontossá vált a fenntartható fejlődés.

screen-shot-2014-02-02-at-1-50-30-pm.png

Remek adatok MÉG: az Apple csak a megtermelt energia mennyisége alapján negyedik, de ennek a felső korlátja a saját szükséglete: nem azért nem első, mert gonosz, hanem mert nincs annyi energiára szüksége, mint az őt megelőző Intelnek, Microsoftnak, vagy Google-nek. Ha a zöld energia részarányát vizsgáljuk, még jobb a helyzet, ebből a szempontból csak az Intel előzi meg az Apple-t a nagy négyesben.

Screen Shot 2014-02-03 at 08.29.21.png

Összesen egyébként 537 gWh-ról beszélünk, ami fantasztikus mennyiség, ez körülbelül 135 ezer magyar háztartás energiaigényének felel meg, míg az Intel több mint 3 ezer gWh-ja 750 ezer háztartáséval egyenértékű.

Az első öt helyezett körülbelül 1,6 millió háztartás energiaigényét fedezi zöld energiából. És ennek már valódi súlya van világszinten is, illetve remekül mutatja, hogy mekkora potenciál van a megújulókban.

Most már csak egy olyan bontást lenne jó látni, amiből kiderül, hogy a toplistás cégeknél milyen arányban van jelen a biomassza és a biogáz, mert ezek ugyan megújulók, de közel sem olyan zöldek, mint a szélerőművek vagy a naperőművek. Erről azonban nem szól a lista.