Na, itt az ideje egy kis pletykázásnak.

A téma nem újkeletű, elég régóta találgatják, melyik Apple-termékbe kerül először szolárpanel, és hogy van-e értelme egyáltalán az ilyesminek. Közben a cupertinóiak is szítják a tüzet különféle levédetett szabadalmakkal, amik a Nap erejével hajtott izékről szólnak. Attól függetlenül, hogy mindenki tudja: nem tart ott a technológia, hogy egy hordozható kütyüre ráaggatva, kis felületről képes legyen elegendő áramot termelni az eszközök mindennapi működéséhez.

Több eszköz is szóba került az utóbbi napokban különféle fórumokon, így aztán sorra veszem mindet. Valószínűségi együtthatót nem számolok az egyes pontokhoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium találmányát fogom alkalmazni, és szöveges értékeléssel utalok majd a jegyekre. Úgyis érteni fogja mindenki.

iWatch

lehetséges panelméret: 10 négyzetcentiméter

Az Apple 2014-re várható hordható kütyüje mindenki fantáziáját beindítja. Egy pillanatra a napenergia-kihasználás is felbukkant az eszközzel kapcsolatban, de aztán rögtön jött a kijózanító valóság: noha az óra viszonylag sokat érintkezik a napsugarakkal (főleg a melegebb hónapokban vagy az Egyenlítőhöz közeli csuklókon), a kis mérete és szándék szerint alacsony tömege miatt kevésbé alkalmas a napenergia összegyűjtésére. Akkor már inkább a kinetikus töltés jöhetne szóba, hiszen egy óra leginkább mozog.

iPhone 6

lehetséges panelméret: 72 négyzetcentiméter

A Seeking Alpha oldalon egész hosszú írás jelent meg arról, hogy az iPhone 6-ban majd napcellák lehetnek. Még csak bizonyítékhoz közelítő állításokat sem olvashattunk itt, csupán egy német cég "vezető okostelefon-gyártóval" való kooperációját és hasonló azt-látom-bele-amit-akarok szösszeneteket.

Egy iPhone-hátlap méretű panel egyébként nem lenne képes feltölteni a telefont, még csak a normál működéséhez szükséges energiát sem lenne képes előállítani a rendszer. Ráadásul egy mobil sokszor van a zsebünkben, és általában akkor van kitéve a Napnak, amikor mi is épp töltőközeli helyzetbe kerülünk (autó, iroda, otthon).

Persze el lehet játszani a gondolattal, hogy megérné-e egy panel egy órányi plusz akkuidőért, vagy örülünk-e annak, hogy stand-by üzemmódban nem merül a telefon egyáltalán zsebből kivéve, jó időben. De még ennek eléréséhez is olyan technológiai bravúrok kellenének, amik valószínűtlenné teszik a dolgot.

IMG_9598.jpg

A tokgyártók legnagyobb örömére.

MacBook

lehetséges panelméret: 900 négyzetcentiméter

A Geek.com-on olvastam, hogy most védetett le az Apple egy szabadalmat erről. Mármint hogy a MacBookokba napcellákat helyeznének, meg a fedlapra egy külső touchscreent. Ez utóbbi passzívan várakozna az érintésig, innen lehetne felébreszteni a gépet, vagy kinyitni a fedlapját lezáró mágnest, meg hasonlók. Totál nem az az irány, amerre tart az Apple, de azért egy percet rá lehet szánni. Viszont további probléma, hogy a megnövekedett panelméret mellé egy (az iOS-kütyükhöz képest) energiazabáló állatot kell etetni, ami ugyanolyan halott ötlet, mint az iPhone esetében.

Campus 2

lehetséges panelméret: 46.500 négyzetMÉTER

screen-shot-2011-12-07-at-12-37-22-pm.png

Na, ekkora területen már érdemes próbálkozni. Az Apple új főhadiszállása tényleg kihasználja a Naptól kapott lehetőségeket, és az épület tetején végig szívja majd magába az energiát. 5 Megawattot termel, egészen pontosan, az meg azért elég vagány.

Ebből is látszik, hogy a vállalat mennyire hisz a napenergia hasznosításában, és mennyire szeretné a technológiát belepréselni az eszközeibe. És ha emiatt pénzt fektet a fejlesztésekbe is, az mindenkinek jó, nemcsak annak, aki végül megveszi a hosszabb üzemidejű cuccokat.