almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: mdworker, mds

A Macre váltóknak általában az első nagy parája, amikor láthatóan minden ok nélkül elkezd súgni a laptop, felpörög a ventilátor, és egy kissé lelassul a rendszer. Mi ez? Mit nyomtam? Ez az a híres, stabil rendszer?

Pánikra semmi ok, ilyenkor el kell indítani az Activity Monitor nevű segédprogramot (érdemes a Dock-kon tartani, egyébként legegyszerűbben a Spotlight keresőből elérhető), ez a rendszer állapotáról ad egy pillanatnyi jelentést. Milyen alkalmazások, folyamatok zabálják a processzoridőt, a memóriát, mennyire dolgozik a merevlemezünk, ilyesmi. Hogy minden folyamatot láthassunk, a Show menüből válasszuk az All Processes-t.

Screen Shot 2013-03-09 at 10.43.06 PM.jpg

Ha a CPU használat szerint rendezzük csökkenő sorrendbe a folyamatokat, rögtön látni fogjuk, miért égeti a combunkat az unibody ház. Előfordul, hogy egy alkalmazás keveredett harcba önmagával, például a Mail és a Firefox is szokott produkálni csúcsra járatott processzormagokat különösebb ok nélkül. Ilyenkor nincs más választás, a Quit Process-szel lelőjük a renitenst (ez ugyanaz, mint a Force Quit...).

Egészen más eset, ha a zúgás okaként az mdworker vagy mds nevű sort azonosítunk. Ilyenkor semmi értelme a fenti eljárásnak, mivel itt nem hibáról van szó, a két folyamat teljesen természetes része a rendszernek, és időnként előfordul, hogy rászabadulnak az erőforrásainkra, és akkor egy ideig nem szabadulunk.

Tovább olvasom


Megjött a Mailbox, de nem érdekel

Tegnap megjött az üzenetem, hogy a február 8-án letöltött Mailbox app végre elindult a telefonon, megjött az üzenet, hogy elfogyott előlem a félmillió wannabe júzer. Ilyenkor szoktak pezsgőt bontani, meg ünnepelni, de én valahogy már le sem szartam a dolgot. Egy hónap alatt ugyanis még egy Scarlett Johansson-vetkőztető app is képes érdektelenségbe fulladni.

IMG_6801.PNG

Na jó, azért kelletlenül kipróbáltam Mailboxot. Az alkalmazás alapvetése, hogy a leveleidet nem levelekként kezeli, hanem taskokként, egyébként tök jó. Mert egyébként azok is, mindenkinél bevett gyakorlat, hogy olvasatlanra állít vissza egy levelet, ha még dolga lesz vele, vagy megzászlózza valami rikító színnel, hogy feltűnjön. De mindez ultrabéna megoldásnak tűnik a Mailboxhoz képest.

Itt a levelet olvasás után kétfelé ránthatjuk el. Ha jobbra húzzuk, a levelet lenyugtázzuk, archiváljuk a program nyelvezete szerint. Ez itt annyit tesz, elolvastuk, nincs vele több feladatunk. Ha az archivált oszlopból még egyet jobbra húzunk, mert annyira nem érdekel már minket a levél, akkor letörli a levelet a Mailbox. Az archivált elemeket más kliensen ugyanúgy megtaláljuk az inboxban, szóval nem történik tragédia, ez inkább egy logikai hozzáállás: ha egy levéllel már nem kell foglalkozni, akkor archiváljuk. Kereshető, meglesz később is, de az inboxból kikerül, mert ott az aktuálisan átnézendő cuccok vannak csak.

IMG_6778.PNG

Ha viszont a levelen balra csúsztatjuk az ujjunkat, azzal bedobjuk azt a később intézendő mappába. Felugrik egy ablak, amiben kiválaszthatjuk, kicsit később, holnap, esetleg hétvégén vagy egy másik időpontban figyelmeztessen rá a program, hogy valamit csináljunk vele. Egyetlen (na jó, két) mozdulattal naptári figyelmeztetést készíthetünk egy levélből, ami végre olyan státuszba emeli a levelezést, ahol egyébként is van.

Tovább olvasom


Az Apple a kiadókkal harcol az iRadióért

Nem titok, hogy az Apple zene streaming szolgáltatást szeretne az iTunesba, korábban is felröppentek már erről pletykák. Most viszont kiderült, miért nincs még mindig ilyen.

apple-cloud-music-service-e1307021989762.png

A New York Post informátorai szerint a késlekedés oka, hogy az Apple 6 centet ajánl minden 100 streamelt dal után a kiadóknak. Ez pedig nagyon kevés, a piacvezető Pandora is 12 centet fizet ugyanezért. A többiek még többet, az iHeart 22 cent/100 dal, a Spotify 35 cent/100 dal egységárat perkál.

A kiadók meg nem tudnak igen mondani, mivel a Pandora is a nyakukon van árcsökkentéssel, és ha az Apple-nek engednek, ott, meg valószínű a többieknél is engedni kell. És nem biztosak abban, hogy egy Apple-lel kötött megállapodás fedezni tudná az így elszenvedett bevételkiesést. Azt javasolják az Apple-nek, legalább a Copyright Royalty Board legalacsonyabb árát, a 21 centet fizessék ki 100 dalért.

A 21 és a 6 meg annyira messze van egymástól, hogy még tárgyalóasztalhoz sem érdemes így ülni.

Tovább olvasom


Az Apple-vezető finoman ekézi az Androidot

Az Apple-vezető Phil Schiller korábban is szívesen twittelt ki saját véleményt a konkurencia termékeivel kapcsolatban. Most ennél sokkal kevésbé támadható dolgot tett, megosztotta az F-Secure felmérést a mobil operációs rendszerek malware-fenyegetettségéről. Azzal a felszólítással, hogy vigyázat.

screen-shot-2013-03-07-at-8-42-43-am.png

A kimutatást elnézve ez az óva intés leginkább az Android-használóknak szólt. A biztonsági cég elemzéséből ugyanis kiderül, hogy a legutóbbi negyedévben az Android-fenyegetések variánsai megduplázódtak, pedig korábban sem volt alacsony a malware-családok száma ezen a platformon. 2012 utolsó negyedében 96 fenyegetést azonosítottak, Symbianon 4-et, a többi platformon meg egyet se.

Tovább olvasom


Honnan jött Epöl község neve?

A blogon is foglalkoztunk már a Komárom-Esztergom megyében található Epöl községgel, pontosabban leírtuk, hogy létezik, aztán nagyon örültünk neki. De honnan jött a település neve? A Nyelv és Tudomány megpróbálta kideríteni.

epöl.JPG

Arra ugyan a cikk szerint sincs nagy esély, hogy az angol Apple szóból született meg Epöl, mert elég kevés brit bevándorlóról írnak a történelemkönyvek, Németországból viszont annál többen jöttek, és ott Apfelnek hívják az almát. Nagyon sok nyelvjárásban viszont Appelnek!

a-lila-vonal-az-appel-es-az-apfel-nyelvjarasi-hatarat-mutatja.png

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása