A Macre váltóknak általában az első nagy parája, amikor láthatóan minden ok nélkül elkezd súgni a laptop, felpörög a ventilátor, és egy kissé lelassul a rendszer. Mi ez? Mit nyomtam? Ez az a híres, stabil rendszer?

Pánikra semmi ok, ilyenkor el kell indítani az Activity Monitor nevű segédprogramot (érdemes a Dock-kon tartani, egyébként legegyszerűbben a Spotlight keresőből elérhető), ez a rendszer állapotáról ad egy pillanatnyi jelentést. Milyen alkalmazások, folyamatok zabálják a processzoridőt, a memóriát, mennyire dolgozik a merevlemezünk, ilyesmi. Hogy minden folyamatot láthassunk, a Show menüből válasszuk az All Processes-t.

Screen Shot 2013-03-09 at 10.43.06 PM.jpg

Ha a CPU használat szerint rendezzük csökkenő sorrendbe a folyamatokat, rögtön látni fogjuk, miért égeti a combunkat az unibody ház. Előfordul, hogy egy alkalmazás keveredett harcba önmagával, például a Mail és a Firefox is szokott produkálni csúcsra járatott processzormagokat különösebb ok nélkül. Ilyenkor nincs más választás, a Quit Process-szel lelőjük a renitenst (ez ugyanaz, mint a Force Quit...).

Egészen más eset, ha a zúgás okaként az mdworker vagy mds nevű sort azonosítunk. Ilyenkor semmi értelme a fenti eljárásnak, mivel itt nem hibáról van szó, a két folyamat teljesen természetes része a rendszernek, és időnként előfordul, hogy rászabadulnak az erőforrásainkra, és akkor egy ideig nem szabadulunk.

Screen Shot 2013-02-28 at 4.29.21 PM.png

Az mdworker teljes neve "metadata server worker", gyakorlatilag a Spotlight kereső szolgáltatását támogatja: indexálja a fájlokat, metaadatokat gyűjt. És ha egyszer elkezdi, nem érdemes lelőni, mert újraindul, egészen addig, amíg el nem végzi a feladatát. Sajnos nem mi választjuk meg, mikor álljon neki a rendszer ennek, és emiatt frusztráló lehet a dolog időnként. Ennek ellenére megúszni nem lehet, csak ha kikapcsoljuk a Spotlightot, aminek semmi értelme, de lehetséges.

Van még egy módszer, alacsonyabb prioritást adhatunk az mdworkernek, ehhez itt találtok egy leírást. Bonyolult, nem is ajánlott ilyen módon belenyúlni a rendszerbe, inkább vegyetek ssd-t, és akkor gyorsabban túl vagytok rajta.

Az mds és az mdworker tehát ilyen, a rendszer részei, meg kell velük barátkozni. Ámen.