almalé és kungfu Rólunk

Építik az iBeacon rendszereket az Apple Store-okba

Korábban már írtam az iBeacon-ről, amit az Apple az iOS 7-tel együtt jelentett be. A rendszer lehetővé teszi, hogy be tudják mérni a felhasználók pontos helyét egy épületen belül speciális adóállomások segítségével, és alacsony fogyasztású Bluetooth szabvány (BLE) révén információkat küldjenek az eszköznek. Sőt, akár fizetni is lehet a későbbiekben az iBeacon rendszerrel.

Mivel maga a kiépítés relatív sokba kerül, és sok áruház még az NFC-t sem fogta fel teljesen, kérdéses, mikorra implementálják a dolgot, ha egyáltalán elterjed.

Ahogy sejteni lehetett, az Apple lesz az első, aki példát mutatva alkalmazza a technológiát. Több forrás is megerősítette, hogy az egyesült államokbeli Apple Store-okban már szerelik fel az iBeacon transzmittereket, amik egy letölthető appon keresztül tudnak majd kommunikálni az üzletben nézelődőkkel.

apple-stores.png

Ha mondjuk egy iMac előtt állsz, egy értesítést kapsz a telefonra (kikapcsolható persze) az adott termék jellemzőiről, esetleges akciókról, vagy a legközelebb induló workshopról, ahol megtanítják használni a gépen futó szoftvereket. Ha sorban állunk a Genius Barnál, az app felajánlja a lehetőséget az online időpont-egyeztetésre.

Az Apple jelenleg is dolgozik egy külön fejlesztői csomagon, amivel egyszerű lesz kihasználni a programozóknak az iBeacon előnyeit. Hogy aztán mennyire terjed el, az idő, meg a fejlesztésre fordítandó összegek eldöntik.



iTunes Radio helyett itt van nekünk a Google Play Music

Tegnap megjelent az App Store-ban varázslatos 1.0.1.806 sorozatszámmal a Google zenei appja, a Google Play Music. Ezzel korlátlan hozzáférést kaphatunk több millió zenéhez, beállíthatjuk a saját csatornáinkat, sőt le is tölthetjük a kedvenc számainkat a telefonra, hogy később netkapcsolat nélkül is hallgathassuk.

A Google nem bízta a véletlenre az egyébként havi 1650 forintos szolgáltatás rátukmálását mindenkire: egy hónap ingyenes elérést biztosít az összes funkcióhoz. Ki is próbáltam gyorsan, mit tud a Google Play Music app.

A programot ingyenesen letölthetjük az App Store-ból innen. Azonban ha még nincs zenefiókunk meg Google Walletünk, akkor azonnal átirányítanak minket regisztrálni. És eléggé barátságtalanul a lenti link NEM KATTINTHATÓ.

fotó 3_1.PNG

Mobilról nem értem el az oldalt, így OS X-ből próbálkoztam. Startoljuk a free trialt:

Screen Shot 2013-11-15 at 22.45.32.png

Itt még cselesen azt állítja az oldal, hogy 1650 forint havonta, ha az egy hónapos határidő lejárta előtt bejelentkezem a szolgáltatásra. Tehát a fizetéshez nekem kell akcióba lépnem.

Ha november 15 előtt regisztráltál, 1650 forint a havidíj.

Aztán a Google Wallet beállítása után kiderül, hogy december közepétől addig vonják le a pénzt, ameddig le nem mondom.

Screen Shot 2013-11-15 at 22.57.14_1.png

Vagyis a fizetés leállításához (vagy el sem indításához) kell akcióba lépnem. Vigyázat.

Visszalépve az appba máris beléphetünk.

Alapvetően mehetünk a Felfedezés menüpont irányába, ekkor kiemelt listákat, népszerű albumokat vagy dalokat tol elénk az app, esetleg személy szerint nekünk ajánl számokat.

fotó 5.PNG

Természetesen itt is fejlett algoritmusok figyelik, mit játszunk le, mit törlünk, és ezeket a tapasztalatokat összevetik az "emberiség zenei ízlése" elnevezésű referenciagyűjtésükkel. Amit szintén a Google Playből nyertek ki.

Ha rányomsz egy dalra, azonnal elindul, fél másodperccel később pedig már bárhová húzhatod a csúszkát, azonnal folytatja a lejátszást az adott ponttól. Ha rányomunk az épp aktuálisan szóló dalra, előugrik ez a kezelő:

Tovább olvasom


Egymilliárd euró miatt nyomoznak az Apple ellen

Olaszországban járunk, ahol jelenleg nyomozás folyik az Apple-lel szemben.

Az ügyészségi forrásokra hivatkozva először az olasz L'Espresso magazin szellőztette meg, hogy a cupertinóiak nem tudnak elszámolni 206 millió euróval a 2010-es, 853 millió euróval a 2011-es évre vonatkozóan.

Az meg azért sok. Nem lennék most Apple-könyvelő, mehet most rendesen a vaffanculo, fottiti, cazzo mio és tua madre.

cook.jpg

Az Apple közleményben azt állította, hogy a világon minden országban megfizettek minden dollárt és eurót, amivel tartoznak. Mint mondták, az olasz adóhatóság 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is lefolytatott náluk auditot, és mindent rendben találtak. Hitük szerint most sem lesz ez másképp.

Ha kiderül, hol van a kérdéses egymilliárd euró, azonnal jelentkezünk.



Két könyv, ami nagy csalódásnak ígérkezik

Két könyv jelent meg Apple témában a napokban:

img_4915.jpg

Nagyon ígéretesnek látszanak, valószínűleg mégis csalódás lesz mind a kettő.

A Dogfight a borítójával nekem azt ígéri, hogy lerántja a leplet a Google és az Apple, Eric Schmidt és Steve Jobs partnerségből lett csatájáról, majd arról, hogyan maradt ez az egyre feszültebb helyzet mégis fedő alatt. Jó lehetőség lett volna a kiadónak ezt kommunikálni is a sajtónak eljuttatott, szokásos 10-érdekesség-a-könyvől menüsorban, mégsem tette. Csupa olyan korábban is hallott, vagy érdektelen részletet emeltek ki, amiért legfeljebb egy cikket olvasnék el, és nem egy könyvet. Ha a könyvben lenne erős állítás, legalább egyet elsütöttek volna az ajánlóban.

A másik könyv Jony Ive kultuszát próbálja megteremteni, vagyis inkább megerősíteni. Pedig véleményem szerint Ive kultusza már beverte a fejét a plafonba. Ő az, aki előbúj a barlangjából háromszor egy évben, akkor is csak egy műterembe, ahol LSD-s szemekkel belemondja a kamera mellé, hogy incredibly, aztán visszamegy technót üvöltetni és tervezni a valóban gyönyörű gépeket.

Aki Ive-val akar találkozni, fogja meg a MacBookját.

A könyv akkor lenne jó, ha bepillantást engedne a tervezési fázisokba, skiccekbe, halott ötletekbe, ehelyett úgy láttam az ajánlókból, egy celebhatározó lesz a vége.

Mindkét könyvet megveszem, és megadom nekik az esélyt. Csak egyelőre ilyen a hozzáállásom, amit kicsit a borongós péntek számlájára is írok.

fotó: 9to5Mac




süti beállítások módosítása