Korábban már írtam az iBeacon-ről, amit az Apple az iOS 7-tel együtt jelentett be. A rendszer lehetővé teszi, hogy be tudják mérni a felhasználók pontos helyét egy épületen belül speciális adóállomások segítségével, és alacsony fogyasztású Bluetooth szabvány (BLE) révén információkat küldjenek az eszköznek. Sőt, akár fizetni is lehet a későbbiekben az iBeacon rendszerrel.

Mivel maga a kiépítés relatív sokba kerül, és sok áruház még az NFC-t sem fogta fel teljesen, kérdéses, mikorra implementálják a dolgot, ha egyáltalán elterjed.

Ahogy sejteni lehetett, az Apple lesz az első, aki példát mutatva alkalmazza a technológiát. Több forrás is megerősítette, hogy az egyesült államokbeli Apple Store-okban már szerelik fel az iBeacon transzmittereket, amik egy letölthető appon keresztül tudnak majd kommunikálni az üzletben nézelődőkkel.

apple-stores.png

Ha mondjuk egy iMac előtt állsz, egy értesítést kapsz a telefonra (kikapcsolható persze) az adott termék jellemzőiről, esetleges akciókról, vagy a legközelebb induló workshopról, ahol megtanítják használni a gépen futó szoftvereket. Ha sorban állunk a Genius Barnál, az app felajánlja a lehetőséget az online időpont-egyeztetésre.

Az Apple jelenleg is dolgozik egy külön fejlesztői csomagon, amivel egyszerű lesz kihasználni a programozóknak az iBeacon előnyeit. Hogy aztán mennyire terjed el, az idő, meg a fejlesztésre fordítandó összegek eldöntik.