Tegnap megjelent az App Store-ban varázslatos 1.0.1.806 sorozatszámmal a Google zenei appja, a Google Play Music. Ezzel korlátlan hozzáférést kaphatunk több millió zenéhez, beállíthatjuk a saját csatornáinkat, sőt le is tölthetjük a kedvenc számainkat a telefonra, hogy később netkapcsolat nélkül is hallgathassuk.

A Google nem bízta a véletlenre az egyébként havi 1650 forintos szolgáltatás rátukmálását mindenkire: egy hónap ingyenes elérést biztosít az összes funkcióhoz. Ki is próbáltam gyorsan, mit tud a Google Play Music app.

A programot ingyenesen letölthetjük az App Store-ból innen. Azonban ha még nincs zenefiókunk meg Google Walletünk, akkor azonnal átirányítanak minket regisztrálni. És eléggé barátságtalanul a lenti link NEM KATTINTHATÓ.

fotó 3_1.PNG

Mobilról nem értem el az oldalt, így OS X-ből próbálkoztam. Startoljuk a free trialt:

Screen Shot 2013-11-15 at 22.45.32.png

Itt még cselesen azt állítja az oldal, hogy 1650 forint havonta, ha az egy hónapos határidő lejárta előtt bejelentkezem a szolgáltatásra. Tehát a fizetéshez nekem kell akcióba lépnem.

Ha november 15 előtt regisztráltál, 1650 forint a havidíj.

Aztán a Google Wallet beállítása után kiderül, hogy december közepétől addig vonják le a pénzt, ameddig le nem mondom.

Screen Shot 2013-11-15 at 22.57.14_1.png

Vagyis a fizetés leállításához (vagy el sem indításához) kell akcióba lépnem. Vigyázat.

Visszalépve az appba máris beléphetünk.

Alapvetően mehetünk a Felfedezés menüpont irányába, ekkor kiemelt listákat, népszerű albumokat vagy dalokat tol elénk az app, esetleg személy szerint nekünk ajánl számokat.

fotó 5.PNG

Természetesen itt is fejlett algoritmusok figyelik, mit játszunk le, mit törlünk, és ezeket a tapasztalatokat összevetik az "emberiség zenei ízlése" elnevezésű referenciagyűjtésükkel. Amit szintén a Google Playből nyertek ki.

Ha rányomsz egy dalra, azonnal elindul, fél másodperccel később pedig már bárhová húzhatod a csúszkát, azonnal folytatja a lejátszást az adott ponttól. Ha rányomunk az épp aktuálisan szóló dalra, előugrik ez a kezelő:

fotó 3-2_3.PNG

Itt az album borítója szép felbontásban, mutatósan mozog oldalra. A dalt lementeni a telefonra elvileg úgy lehet, hogy a jobb felső lenyíló menüből kiválasztjuk a Hozzáadás a Saját könyvtárhoz menüpontot. Ha ezután kilépünk a dalvezérlő pultról, a balról előnyíló lehetőségeknél találjuk a Saját könyvtárat, itt pedig a lementett dalt. Egy narancssárga nyíllal. Azzal lehet letölteni, elvileg, én hiába nyomkodtam, nem csinált semmit. Se állapotjelző, se adatforgalom-jelzés, egyelőre rejtély.

fotó 2_2.PNG

Az appból kilépve természetesen a zene tovább szól, és bárhol járjunk a programban, alul mindig látszik az épp aktuális dal.

fotó copy.PNG

Lock Screenről így néz ki:

fotó 4.PNG

A Rádió menüpontban állomásokat hozhatunk létre. Egy zenekar nevével létrehozott listában más előadókat is megtalálunk, ezt pedig szabadon szerkeszthetjük, törölhetünk belőle, állítgathatjuk. Nincs limit a léptetésben sem.

fotó 2-2_2.PNG

Én például egész gyorsan új kedvenceket találtam magamnak, például az izlandi Sigur Rós albumát. Nagyon beteg. A Makám Almanach albumát meg már meg is vettem - iTunes Store-ban. Ott továbbra sem kell játszani a letöltés gombbal, úgy megy, mint az istennyila.

Jó kis app ez egyébként, és az iTunes Radióval ellentétben elérhető itthon is. Rá azért nem szoknék, de élvezzük, ha mást nem, egy hónapig.

Az app elérhető itt.