almalé és kungfu Rólunk

A Gmail nem engedi elküldeni az iWork fájlokat

Szerintem van abban valami irónia ebben a történetben.

Az Apple bejelenti: az iWork nyit más platformok felé is. Hogy megnyitható, szerkeszthető egy iWork dokumentum akár Windowsról az iCloud.com-on keresztül, ha elküldjük a másik félnek a cuccot:

Clipboard01.jpg

fent egy windows-os böngészőben az emailben átküldött, felhőben tárolt iWork-fájl megnyitását láthatjuk, ami regisztráció nélkül, azonnal történik

Miközben az új iWorkkel készült fájlokat nem tudjuk csatolni egy egyszerű email mellé Gmaillel! Akár a feladó, akár a fogadó oldal a Google szerverét használja, visszapattan a fájl:

Screen Shot 2013-11-03 at 18.39.52.png

update: a megadott címen ezt látjuk

Screen Shot 2013-11-03 at 19.09.56.png

Marad az iCloud, vagy a Messages-szel küldés. A Google a saját szolgáltatásokra szoktatja tehát az Apple-tábort. És a gmail helyett az iCloud levelezőjére.

Egyébként az iWork 09-es fájlokat továbbra is gond nélkül továbbíthatjuk a Google szerverein, valami a 10-es verziónál történt, ami betette a kaput.



Az iPhone 5s ujjlenyomat-olvasója csak egyetlen A7 chippel kommunikál

Az iMore-on jelent meg egy érdekes cikk az Apple ujjlenyomat-olvasójával kapcsolatban. A mendmyi nevű szerviz kapott egy problémás iPhone 5s-t, ami az ujjlenyomat-párosítás helyett egy hibaüzenetet küldött. Nem lehetett használni a funkciót.

Screen Shot 2013-11-02 at 19.39.34.png

Próbálták javítani, cseréltek egy csomó dolgot: a Touch ID szenzort, a Dock Connectort, sőt még az alaplapot is. Mégsem sikerült kiküszöbölni a hibát. Egyenként minden működött, együtt viszont ugyanaz a probléma merült fel: hibaüzenet a párosítás során.

Aztán megpróbálták, hogy a Touch ID szenzort visszacserélték az eredetire, és voilà. Minden ment.

További kísérletekkel igazolták, hogy egy adott Touch ID szenzor csak a gyárilag vele összeépített A7-es chippel hajlandó kommunikálni, vagyis az Apple valamilyen módszerrel egyenként párosította ezeket az eszközöket. Ha fogunk két tökéletes állapotban lévő iPhone 5s-t, és az ujjlenyomat-olvasóikat kicseréljük, egyik sem fog működni megfelelően.

touch-id.jpg

Ez egyrészt azt mutatja, hogy az Apple a szokásosnál is nagyobb elővigyázatossággal kezeli a Touch ID kérdéskört. Az iMore megkérdezett egy szakértőt, aki szerint így nemcsak a közbeékelt támadást és a fizikai hackerek dolgát lehet nehezebbé tenni (most már tényleg tiszta Mission:Impossible-ben mozgunk), de a reverse engineering is sokkal problémásabb egy ilyen eszköznél, mivel a kommunikációt végző eszközök elvileg nem helyettesíthetőek mással.

Ezt a védelmi paranoiát látva egyébként arra a következtethetünk, hogy az Apple egy érintés-alapú fizetési módot is bevezetne az ujjlenyomat-olvasóval a jövőben. Az unlock problémakör ezt azért nem indokolja.

Vannak azonban, akiknek még több fejtörést okoz majd ez a védelem. A szervizesek nyilván örömkönnyeket hullatnak, hiszen a leggyakoribb javításokhoz el kell távolítani a Touch ID kábelt, ami ekkor könnyen megsérülhet, és az iMore szerint ezt már nem tudják cserélni úgy, hogy az A7 elfogadja.

Az Apple hivatalosan ennyit árul el a Touch ID rendszerről.



A minimalista óradizájn veszélye

Korábban már írtam arról, mennyire nehéz dolga van az iWatch-csal Jony Ive-nak. Az alapokról ki kell találnia egy új, mégis régi termékkategória dizájnját. Attól ugyanis, hogy az okosóra technológiailag előzmény nélküli, mégiscsak a karóra helyére kerül a csuklókon. Az pedig a férfiak egyetlen modern ékszere, és természetesen a nőknek is van egy egészen más elképzelése arról, mit szeretnének hordani.

A férfiaknak valami ilyesmi van a fejében:

Screen Shot 2013-11-01 at 11.44.42.png

A nők pedig valami ilyesmi:

ora2.jpg

És ezt nem lehet egyetlen tollvonással áthúzni. Valami olyan termék tudja átformálni egy csapásra a "menő óra" fogalmát, ami első ránézésre kicsalja a könnyeket az emberekből. Mert egyértelmű, hogy az Apple nem geekeknek tervezi az óráját, azt akarja, hogy mindenki hordja. Hogy a nők és férfiak dobják el a fenti képeken látható termékeket, és vegyék fel az iWatch-ot.

Mivel lehet ezt elérni? Tuti, hogy ezzel nem:

samsungsmartwatch.jpg

Sem ezzel:

ora.jpg

A legelismertebb iWatch koncepció Thomas Bogneré, ez így néz ki:

Tovább olvasom


Jön a javítás a Mailhez

Mindenkit meglepett, hogy a Maverickben mennyire szar lett a levelezőkliens. Fantasztikus hibákat képes generálni a Mail, mióta kiengedték a vadonba, nem is értem, a tesztidőszak így mire való.

mail copy.jpg

Háromféle Mac-használó van ma Magyarországon:

  • akiket kikészített már a Mail szarakodása (igen, én is ebbe a kategóriába tartozom, először úgy tűnt, megtaláltam a megoldást, de pár nappal később továbbra sem látom az olvasatlan leveleim számát)
  • akiket még nem készített ki, és még azt hiszik, minden rendben van (mekkorát tévednek, a kódokban már terjed a métely)
  • akik nem használnak Mailt (az Isten megáldja őket)

Nade. Most olvasom a jó hírt: az Apple már kiküldött egy frissítést az AppleSeeden keresztül a dolgozóinak és a programban részt vevő felhasználóknak. Ezeket a funkciókat kérték tesztelni:

  • Use Mail with your usual Mail accounts, including iCloud, Gmail, Exchange, etc.
  • Send Mail messages
  • Receive and check for new Mail messages at the intervals you expect it
  • Read and move Mail messages to folders on your mail server, folders on your Mac, smart folders.
  • Delete Mail messages as appropriate
  • Undo move or delete actions with your Mail messages
  • Mark messages read/unread in both your mail provider's webpage and Mail and verify they stay in sync.

Most már féllábon is kihúzom, őszintén kezdek nagyon morcos lenni, hogy órákat kell rászánni egy ilyen hülyeségre, miközben annyi minden mással is el lehet ütni az időt.

Hogy mást ne mondjak, játszhatunk halottat vagy ilyesmi.



Elstartolt az iPad Air

Mától rendelhető Magyarországon is az iPad Air, a minire ugye a hónap végéig kell várni.

Az Apple online shopjában a készülékre 24 órás kiszállítást vállalnak Az iStyle-nál megrendelhető online a készülék, így szombaton megkaphatja mindenki a kiválasztott modellt, asztroszürke vagy ezüst kivitelben.Screen Shot 2013-11-01 at 09.19.52.png

Demó készülékeket meg lehet tekinteni az APR üzletekben.

Az iPad Airről szóló posztunkat itt olvashatjátok.

A legolcsóbb iPad Air árai néhány EU-s országban, középárfolyammal felszorozva:

Egyesült Királyság
399 font — 139.100 forint

Csehország
12.290 Kč — 140.680 forint

Spanyolország, Portugália
479 euró — 141.300 forint

Németország, Ausztria, Olaszország
479 euró — 141.300 forint

Franciaország
489 euró — 144.300 forint

Svédország
4395 kr — 147.000 forint

Lengyelország
2099 zł — 148.300 forint

A forintosított összeg persze itt csal egy kicsit, hiszen egyrészt mi nem kapunk középárfolyamon valutát sehol, így a fentieknél mindenképpen többet kellene fizetnünk a készülékekért, ha kiutaznánk. A forgalmazó (jelen esetben akár az Apple) ráadásul ugyanezt az árat kell hogy tartsa holnap, meg jövő héten, meg jövő hónapban, ugyanakkor tudható, hogy a forint előszeretettel ugrál összevissza a valutákhoz képest. Biztonsági tartalékot is bele kell építeni az árba.

Mi is kipróbáljuk a készüléket, és jövő hét elején jelentkezünk a szokásos videós beszámolóval, amiben számíthattok néhány meglepetésre is.




süti beállítások módosítása