almalé és kungfu Rólunk

iOS 7 kompatibilitási tábla

Ezzel még adós maradtam.

iOS-7-Comparison-Chart-definitivo-1_.jpg

Köszönjük a TheAppleLounge.com oldalnak.



A WWDC és ez

Az Európai Bizottság megszavazta, hogy 2014. július 1-től nem lehet roamingdíjat felszámolni mobilhívásnál, sms-nél és adatforgalomnál. A cél az egységes európai piac megteremtése. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy egy év múlva nyugodtan használhatjuk a mobilunkat külföldön is, és nem kell attól tartani, hogy megnövekedne a telefonszámlánk. Legalábbis ezt szeretnék a biztosok, ugyanis a megvalósítás még messze van.

Komolyan mondom, ettől a hírtől sokkal nagyobb kedvvel fogom idén keresgélni a free wifit a tengerparton. Zseniális, csak sikerüljön.

via index.hu



A bátorgyáva Apple

Nem, ez a poszt nem a dizájnról szól. A dizájnváltás alapvetően kellett, és nagyon jót tesz majd a platformnak, akármennyi hibát is találnak majd a végleges verzióban a szakmabeliek. Rosszabb esetben a felhasználók.

A poszt címe másra utal. Olyan dolgokra, amik felett elsiklottunk, amikre biccentettünk egyet, hogy jól van, végre, ez is megvan, mehetünk aludni.

Screen Shot 2013-06-14 at 10.02.24 AM.png

Ilyen a Control Center újításai: a gyorsan elérhető beállítások, azon belül is az Airplane mód, a wifi, Bluetooth ki-bekapcsolása. 3G/LTE nem, ez mondjuk érthetetlen, de mindegy.

Ilyen fájlmegosztás egyszerűen, wifin vagy Bluetooth-tal.

Ilyen a hívásblokkolás.

Amikor ezeket a ficsöröket megláttuk, szerintem mindenkiben ez fogalmazódott meg: na végre, már évek óta könyörgünk érte.

És tényleg. Az ezekért való könyörgés az iOS-sel egyidős. Ősi. Talán még az azték alkotmányban is benne van.

Az Apple-ről szokás azt mondani, hogy jobban tudja, vagy jobban akarja tudni, mire van szüksége a felhasználóknak. Eddig a fenti képességekkel összefüggésben is ezt hihettük, hiszen a azoknak sem technológiai, sem dizájnbeli akadálya nem volt soha. Nem tudhattuk, miért nem kerültek bele az iOS-be, évek óta minden fórumon olvashattuk, olvashatták Cupertinóban is, hogy kellenek ezek a népnek. És nem csinálták meg.

Azt lehetett hinni, valami jár a fejükben. Hogy van valami okuk arra, hogy ne tegyék bele. És akkor tessék, most ott vannak. Pont egy évszázad késéssel, mint ahogy lehetett volna, beismerve, hogy végig igazunk volt, és ők tévedtek.

Ezt így beismerni bátorságnak tűnik. Egy sorry még elfért volna, de kiheverjük a hiányát. Itt van, amit kértetek, elismerjük, igazatok volt, most már hivatalosan sem lehet ezek nélkül élni.

Ugyanakkor gyávaság volt nem vagányan, időben meglépni ezeket a változásokat. Egy olyan cégnél, ahol a mammutméret mellett a gyors döntések, határozott lépések sem ismeretlenek, sőt a napi munka részei. Az Apple ebből a szempontból úgy viselkedett, mint valami magyar állami hivatal, ahol két éve nem osztottak jutalmat, és a kalácspénzt is a felére csökkentették.

Szóval most itt vannak ezek a funkciók. Maradt még a listán szerintem olyan tétel, aminek bele kellene kerülnie az iOS-be a jövőben, de a lista most összement. Egy bátorgyáva lépés következményeként.



Ilyen az iWork for iCloud

Fontos bejelentés volt ez is a héten: az iWork webes verzióját is piacra dobja az Apple ősszel, vagyis nem csak az iCloudban tárolt dokumentumainkat érjük el böngészőből, hanem magát a szerkesztéshez szükséges erőforrásokat is. Macen és Windowson is, meg mindenhol, ahol van Safari, Chrome vagy IE.

pages_hero.jpg

numbers_hero.jpg

msoffice_hero.png

(mennyit törhették a fejüket egy olyan nem-Mac laptop kiválasztásán, ami valamennyire azért ronda, de nem annyira)

A nyitásnak ez utóbbi állítás nagy jelentőséget ad, különösen úgy, hogy külön kiemelik: Microsoft Office fájlokat is ráhúzhatunk a böngészőablakra, az iCloud feltölti a szerverre a cuccot, és azonnal szerkeszthető is lesz. Három feltételnek kell teljesülnie, hogy szeressem a dolgot:

- az Office fájlokat hiba és kompatibilitásból adódó picassózás nélkül nyissa meg és mentse el, különben több kárt okozhat, mint amennyit használ

- legyen elegáns, letisztult, és kínáljon fel olyan lehetőségeket, amivel bonyolultabb dokumentumszerkesztési megoldásokat hívhatunk elő

- legyen gyors, nagyon (nemúgymint Google Docs/Drive)

Egy videó a működésről (messzemenő következtetések levonása előtt felhívom a figyelmet arra, hogy a kurzor is szaggat):

Hogy miért örülök neki, elmondom egy példával. Előfordul, hogy kimutatásokat, grafikonokat készítek Keynote-tal, amiket aztán pdf-ben exportálva küldöm olyanoknak, akik soha nem hallottak az iWorkről. Ha valamit módosítani kell, adja magát, hogy az egész processz elölről kezdődik. Átírom, export, átküld. Ha viszont a másik oldalon is hozzáférés van az iCloudhoz, ez a probléma megoldódik.

A másik kérdés itt adódik, és választ egyelőre nem találtam rá. Vajon ingyenes lesz-e az iWork for iCloud? Nem tudom, de annak kellene lennie. El kellene érni, hogy ezt használják olyanok is, akik nem vásárolnak iWorköt, akiknek nincs szüksége profi toolokra, de szeretnének egy igényes táblázatot vagy grafikont készíteni. Vagy akár az Office beszerzését is megspórolni. Ingyenesnek _kell_ lennie.




süti beállítások módosítása