Néha benézek az iBookstore-ba. Ritkán. Nem akkor, ha keresek valamit, nem is akkor, ha könyvet akarok venni. Inkább csak elé járulok, mint a magyar filmek esetében az iTunes Store-ban, hogy lássam: még mindig nem történt áttörés. Alig van könyv, alig van film magyar nyelven ezekben az üzletekben. Ahhoz képest, amennyi lehetne.

Még érdekesebb, ha megnézzük a Magyar nyelvű könyvek toplistáját, a legtöbbet értékesített könyvekre szűrve. Ez egy október 11-i állapot:

Screen Shot 2013-10-11 at 10.32.45 AM.png

Ez november 29:

Screen Shot 2013-11-29 at 12.52.04.png

Ez meg ma, december 16:

Screen Shot 2013-12-16 at 15.24.18.png

Ami először látszik, hogy szinte teljesen kicserélődik a toplista néhány hét alatt, ami egyértelműen utal arra, hogy nagyon kevés könyv fogy. Néhány eladás tudja befolyásolni egy-egy példány helyezését, akár a semmiből felhozhatja az elsők közé.

Népszerűek az olcsó könyvek, de nem ez az legfontosabb: Steve Jobs életrajzi kötete például makacsul tartotta magát az első helyen, még Frei hungarián polithrillere sem tudta letolni a trónról a 15 eurós ebookot. Egészen addig, amíg Isaacson műve el nem tűnt teljesen az iBookstore-ból, legalábbis a magyar nyelvű kiadás. Utánajártam, a HVG kiadó partnerváltás miatt átmenetileg lekapta a polcról az életrajzot, hamarosan visszakerül (USA adószám kell ugyanis ahhoz, hogy pénzért árulj könyveket az iBookstore-ban).

Egyébként nem kell hinni ennek a listának sem. Az egész iBookstore használhatatlan ugyanis, és hamis listákat tol az arcodba.

Kezdjük ott, hogy magyar könyveket keresel: rákattintasz a Books by Language gombra, ott pedig kiválasztod a Magyart. 160 könyvet fogsz látni, állítólag az eladás szerint sorba rendezve. Rendezheted betűrendbe, vagy kiadás éve szerint: mindig 160 könyvet látsz, ahogy látom, mindig ugyanazokat.

De ez az összes magyar könyv az üzletben ennél sokkal több. A listán nem szerepel többek között ez:

Screen Shot 2013-10-11 at 10.29.58 AM.png

Vagy ez sem:

Screen Shot 2013-10-11 at 10.24.19 AM.png

Sem ez:

Screen Shot 2013-10-11 at 10.32.19 AM.png

Pedig ezeket tényleg szívesen el is olvasnám. De nem csak az én ízlésemmel van a baj, mert például ez a könyv sincs a hazai címek között, pedig ez annyira magyar, amennyire csak fizikailag lehetséges:

Screen Shot 2013-10-11 at 10.27.16 AM.png

És ha beírjátok a címüket a keresőbe, megtaláljátok. Őrület.

Megkerestem a Kossuth Kiadót, aki talán a legjobban tolja ezt az ebook dolgot az iBookstore-ban. Elmondták, amit sejtettem: a toplista napi néhány vásárlással már megvan. Van, hogy ez megszalad, de csak ritkán. Dos Santos könyvei péládul több százas példányszámban fogytak, ez volt a csúcs.

Ők kábé 800 ebookot nyomtak már ki, ebből én 250 körül számoltam össze az iBookstore-ban (ha rákerestem a Kossuth Kiadó nevére). Ezek kétharmada az elmúlt négy év terméséből válogatott könyv, egyharmada pedig egyidőben jelent meg a papírkönyvekkel, vagyis még újabbak. Kérdeztem, hogy éri meg így csinálni ezt, ha nem térül meg a munka. Földes László informatikaiszerkesztőség-vezető elmondta: ők hisznek abban, hogy előbb-utóbb felfut az iBookstore, és akkor ők már jó pozícióban lesznek.

Addig viszont csak a szívás van. USA adószám, partnerek keresése, és a végrehajthatatlan lekérdezés: SELECT * FROM iBookstore WHERE nyelv = 'hungarian'.