A Bluetooth Special Interest Group hivatalos közleményben leplezte le az érkező 4.1-es sorozatszámú frissítés képességeit. Ezek pedig nagyon ígéretesek, nemcsak az iBeacon használatához jönnek majd jól, de a jövőre várható iWatch fejlesztéséhez is kiválóak lesznek.

A Bluetotth 4.1 az "it just works" mottó jegyében készült el, olyan háttérben futó fejlesztéseket létrehozva, amik felhasználói beavatkozást nem igényelve teszik könnyebbé a használatot.

bluetooth-smart1.png

Ilyen például a fejlettebb eszközkapcsolat. Két eszköz ezentúl képes lesz automatikusan kapcsolódni egymással, amikor bizonyos távolságon belül észlelik a másikat. A felhasználó elhagyhatja a szobát mondjuk az okosórával a csuklóján - ilyenkor a kapcsolat megszakad a szobában lévő másik eszközzel - és amikor visszatér, újra kapcsolódnak a kütyük.

Fejlesztettek az adatátvitelen is, ezentúl az érzékelők által begyűjtött információkat - amiket mondjuk egy sporteszköz tárolt el - hazaérve sokkal hatékonyabban tölti fel a rendszer egy másik eszközre, például egy okostelefonra.

A Bluetooth eszközök kommunikálni tudnak majd az LTE jeladókkal is, hogy lecsökkentsék a jelzavar kockázatát. Mindez a háttérben történik, felhasználói beavatkozást nem igényel.

A Bluetooth 4.1 eszközök egyszerre lesznek képesek perifériaként és hubként funkcionálni, vagyis egyidejűleg teszik lehetővé, hogy egy eszköz begyűjtsön adatokat egy másik eszközről, miközben egy harmadikkal teljesen más ügyben kommunikál. Egy okosóránál ez is elengedhetetlen kritérium.

A sajtóközlemény kitér arra is, hogy jelentős előrelépéseket tesznek az Internet of Things létrehozásában, ami elvitathatatlan eredménye az alacsony fogyasztású, egyre okosabb Bluetooth szabványoknak. A mostani fejlesztéssel is közelebb hozták az eszközök egyéni IPv6-os megcímzését (egyelőre azonban nem tartalmazza a frissítés ezt a képességet), valamint lehetővé teszik olyan eszközök megjelenését, amik a háttérben, csendben teszik a dolgukat, kommunikálnak egymással, és az adatátvitel már olyan természetes lesz, mint a levegővétel.

A Bluetooth 4.1 frissítés szoftveres lesz, tehát a mostani 4.0-ás eszközök könnyen frissíthetőek az új rendszerre.