Az Egyesült Államok elnöke szerdán egy kampányeseményen vallotta be: a titkosszolgálat nem engedélyezi számára, hogy iPhone-t használjon, emiatt kell a mai napig egy 2007-es BlackBerryvel rohangálnia. Sőt ez az egyetlen készülék, amit engedélyeznek az elnök biztonsági besorolásában.

obama-110531.png

Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

Arra nem tért ki Obama, hogy milyen telefont választana legszívesebben, annyit tudni, hogy egy harmadik generációs iPadje és egy MacBook Prója van, a lányai iPhone-használók.

Köztudott, hogy a BlackBerry sokáig az USA kormányzati szervezetek első számú választása volt, ha beszerzésre került a sor, a kanadai cég gyártotta ugyanis a legbiztonságosabb megoldásokat a piacon. Később aztán az iPhone népszerűségének emelkedésével az Apple készülékei is beférkőztek a katonaság és a kormányzat egyes szintjeire, májusban pedig már a Pentagon alkalmazottjairól is azt hallottuk, hogy ráugorhatnak az iOS-re. A Samsung is bekeményített, Knox néven biztonsági layereket húzott a Galaxy sorozatára, több esetben olyan megoldásokat, amik az iPhone-ban 2008-2009 óta megvoltak.

Ennek ellenére az iOS biztonságának elismertsége továbbra is falakba ütközik, ha az elnökről, vagy a vele közvetlen kapcsolatban dolgozókról van szó. Úgyhogy tényleg ki kell tartania a BlackBerrynek, különben az Egyesült Államok első embere telefon nélkül marad. Vagy használt mobilokat kell néznie, ami mindenképpen egy szomorú látvány lenne.

A továbbra is válságban kapálózó BlackBerry vezére, John Chen egyébként nagyon jól tudja, hogy ez a kanadai készülékek legfontosabb ütőkártyája, amikkel a fiatal vásárlókat nem, de a nagyobb céges/kormányzati beruházásokat meg lehet csípni. Legutóbbi nyílt levelében azt állította, hogy "a BlackBerry visszatér az alapokhoz, és elsősorban olyan, biztonságos mobilmegoldásokat kínál, melyek anno ismertté és híressé tették a céget."