Csaba a Mail processzorzabáló szokása miatt futott bele nemrég egy anyázásba, neki például a levelező miatt felére csökkent az üzemideje. Most új levelezőt próbálgat.

Én már megszoktam, hogy továbbra sem mutatja pontosan az olvasatlan üzeneteim számát a Mail, kezdem benne látni a humort. Azonban egy másik problémával meg pont kikészít a rendszer. Sőt olyan tudatosság látszik a dologban, hogy kezdem azt sejteni, Cook egy óriási mókamester.

Azt vettem észre ugyanis, hogy az új OS X szándékosan próbál kicseszni velem.

Általában töltőről használom a MacBook Airt. Időnként azonban, ha mondjuk a kedvenc teázómban fetrengek, akksiról használom a gépet, ameddig megy. Semmi gond, négy órát még bír, ha jó napom van, azzal úgy elvagyok.

Hogy, hogy nem, a Mavericks azonban pont ezeket az időket választja arra, hogy olyan processzorigényes háttérfolyamatokat futtasson, mint az mds vagy az mds_stores. Spotlight indexelés, metaadat-kezelés. Nyilván rohadt fontos dolgok, nem várhatnak egy percig sem.

Screen Shot 2013-11-20 at 14.45.00.png

Amíg töltőn van, a gép csendes, hűvös, nyugodt. Amint akksiról megy, elkezd felpörögni, és pillanatok alatt kinyalja az utolsó csepp áramot az akksiból.

Egy Maverickstől ugye azt várnánk, hogy okosan bánik az erőforrásokkal. Hiszen ezt állították, erről szólt az operációs rendszer megjelenése előtti bemutató harmada. Hogy App Nap, meg Timer Coalescing, Idle Efficiency és a többiek. Az Ars Technica külön megemlékezett róla (kösz GK), hogy pont a Spotlight indexelés egy hátrébb sorolt prioritást kapott, hogy akkor végezze el a Mavericks, amikor úgy épp más dolga nincs. Én úgy gondoltam, hogy ez azt is jelenti, akksiról neki se áll, de tévedtem.

Megmondjam, mit várok 2013-ban egy OS X-től? Legyen felkészítve arra, hogy egyes felhasználói szokások alapján ütemezzen rendszerfeladatokat. Miután felmérte, hogy hogyan használom a gépet, mennyit tartom töltőn, mennyit használom akksiról, milyen intenzitású feladatokat futtatok, töltse be a megfelelő profilt. És onnantól kezdve ne csak úgy általában próbáljon meg optimális lenni, hanem személyre szabva.

Ehelyett mi van? Amikor fontos munkát végzel, és minden akksiról lefutott perc számít, nekiáll indexelni. Nézzétek, itt van ez a hihetetlenül felesleges CPU terhelés, amitől nem tudsz dolgozni, de ha jobban megnézed, a feladatok közötti üresjáratok eloszlását, akkor...

OS.X.10.9.Mavericks.Timer_.Coalescing.After_.09042013.png

NEM ÉRDEKEL. Majd foglalkozzunk ilyenekkel, ha az alapvető problémákat orvosoltátok. Ha megoldjátok, hogy ökörségek miatt ne merüljön le a gépem. Ha kiszámítható lesz az operációs rendszer, és stabilan hozza legalább azt a szintet, ami kötelező.