Két különböző forrásból származó infók alapján erős a gyanú: az Applenek tetszik ez a zafír-dolog. Arizona állam és a GT Advanced nevű gyártó is közleményben adott hírt valami ilyesmiről a héten, az Apple állítólag egy 700 fős üzemet röffent be Mesában kizárólag zafírkristály előállítására.

De vajon miért tesz ilyet?

Az Apple már most is több helyen használja ezt a nehezen karcolható, ellenálló anyagot, például az iPhone-ok kameráinak, és az ujjlenyomat-olvasó védőborításaként is. A saját gyártósor azonban azt mutatja, hogy nagyobb terveik vannak a kristállyal.

A szintetikus zafír ugyanis színtelen, átlátszó, és rendkívül ellenálló, a karcokkal szemben is. A luxusóra-gyártók pont ezért használják a számlap védelmére a termékeikben. Az ára miatt azonban nem gyakori, hogy telefonokhoz kijelzőjére illesszék, egyszer mondjuk volt nálam pár napig egy egymillió forintos Tag Heuer mobil, na az például zafírkristály-kijelzővel büszkélkedett. Mással nem nagyon.

Most viszont felmerül a kérdés: mi van, ha az Apple is ezen töri a fejét?

sapphire CoverTouchScreen.jpg

A TechCrunch az ügyben megszólaltatta Matthew Hall szakértőt, aki összehasonlította a  Gorilla Glass és a szintetikus zafír tulajdonságait. Kiderült, utóbbi négyszer ellenállóbb (3 MPa-m0.5 szemben a 0.7 MPa-m0.5-tel). Persze ennek ára is van, egy köbcentiméter zafír kábé 1,6-szor nehezebb, mint a Gorilla Glass. Azonban gondoljuk meg, ha az Apple feleolyan vékony zafírt rakna a kijelzője elé, mint üveget: lineáris függvény esetén (tételezzük fel) mondjuk kétszer olyan ellenálló anyagot kap, vékonyabb és könnyebb kivitelben, mint eddig.

A két anyag közel azonos abszorpciós tulajdonságokkal rendelkezik, a zafír viszont magasabb törésmutatóval, itt tehát megint egy kis előny az üveg javára. De a kapott védelemért cserébe ezt elviselnénk.

Kérdés, hogy mindez mennyibe kerülne? Jönne az egymilliós Tag Heuer után az egymilliós iPhone 6?

Nyilván nem. A GT Advanced jelenleg egy olyan technológián dolgozik, ami az emberi hajszálnál vékonyabb rétegben állítja elő a zafírlapokat, amiket ezek után rá lehet laminálni az üvegre. Ez egy sokkal költséghatékonyabb megoldás, a karcok ellen ugyanúgy véd, mint a fullos cucc, az ellenállósággal kapcsolatban pedig nyilván vannak ígéretes számítások.

Az Apple 578 millió dollárt fizet ki öt év alatt a GT Advancednak, erre kötelezettséget vállalt. Ez a cupertinói cég befektetése az üzletágba, és nyilván felgyorsítja majd 28,9 millió dollár éves forgalommal rendelkező cég fejlesztési tempóját. 2015-ben ugyanis már biztosan szeretnének egy USA-ban előállított, vékony, könnyű és ellenálló megoldást bemutatni a mobileszközökön, lehetőleg minél olcsóbban nyilván.