Az iMore-on jelent meg egy érdekes cikk az Apple ujjlenyomat-olvasójával kapcsolatban. A mendmyi nevű szerviz kapott egy problémás iPhone 5s-t, ami az ujjlenyomat-párosítás helyett egy hibaüzenetet küldött. Nem lehetett használni a funkciót.

Screen Shot 2013-11-02 at 19.39.34.png

Próbálták javítani, cseréltek egy csomó dolgot: a Touch ID szenzort, a Dock Connectort, sőt még az alaplapot is. Mégsem sikerült kiküszöbölni a hibát. Egyenként minden működött, együtt viszont ugyanaz a probléma merült fel: hibaüzenet a párosítás során.

Aztán megpróbálták, hogy a Touch ID szenzort visszacserélték az eredetire, és voilà. Minden ment.

További kísérletekkel igazolták, hogy egy adott Touch ID szenzor csak a gyárilag vele összeépített A7-es chippel hajlandó kommunikálni, vagyis az Apple valamilyen módszerrel egyenként párosította ezeket az eszközöket. Ha fogunk két tökéletes állapotban lévő iPhone 5s-t, és az ujjlenyomat-olvasóikat kicseréljük, egyik sem fog működni megfelelően.

touch-id.jpg

Ez egyrészt azt mutatja, hogy az Apple a szokásosnál is nagyobb elővigyázatossággal kezeli a Touch ID kérdéskört. Az iMore megkérdezett egy szakértőt, aki szerint így nemcsak a közbeékelt támadást és a fizikai hackerek dolgát lehet nehezebbé tenni (most már tényleg tiszta Mission:Impossible-ben mozgunk), de a reverse engineering is sokkal problémásabb egy ilyen eszköznél, mivel a kommunikációt végző eszközök elvileg nem helyettesíthetőek mással.

Ezt a védelmi paranoiát látva egyébként arra a következtethetünk, hogy az Apple egy érintés-alapú fizetési módot is bevezetne az ujjlenyomat-olvasóval a jövőben. Az unlock problémakör ezt azért nem indokolja.

Vannak azonban, akiknek még több fejtörést okoz majd ez a védelem. A szervizesek nyilván örömkönnyeket hullatnak, hiszen a leggyakoribb javításokhoz el kell távolítani a Touch ID kábelt, ami ekkor könnyen megsérülhet, és az iMore szerint ezt már nem tudják cserélni úgy, hogy az A7 elfogadja.

Az Apple hivatalosan ennyit árul el a Touch ID rendszerről.