A 2010-es iPhone felett bizony már erősen eljárt az idő, az Apple mégis a támogatott eszközök közé vette az iOS 7 kapcsán. Hogy ez jó lépés volt-e, megoszlanak a vélemények.

Az évek alatt egyébként iOS 6-tal is elértünk oda, hogy az alapfeladatok is döcögősen mentek a készüléken. A Maps lassan talált már meg minket, a Safari komótosan talált magára, de még a Beállítások indítására is várni kellett másodperceket. És ezek a problémák az iOS 7 telepítésével hatványozódtak. Az új operációs rendszer egyetlen funkciója a készüléken az lett, hogy ráébresszen: venned kell egy újat.

Van azonban egy egyszerű, de nem is olyan könnyen megtalálható megoldás a Beállításokban. Egy kapcsoló, amivel két dolgot lehet ki- és bekapcsolni: a parallax efektet (ami az ikonok mögé "benézést" teszi lehetővé a készülék mozgatásával), valamint az appok indításakor és bezárásakor látható animációt. Ez utóbbi esetében volt olyan, hogy az adott program ikonját rácsapta a kijelzőre, és másodpercekig ott nézegettem a pixeles szörnyet 640×960-ban. iPhone 4S-nél és iPhone 5-nél ilyen probléma nem jelentkezett.

ios-7-3.jpg

Tehát, ha nálatok is belassult az élet, próbáljátok ki ezt:

Beállítások — Általános — Kisegítő lehetőségek — Mozgás csökkentése — BE

(Settings — General — Accessibility — Reduce Motion — ON)

Ekkor eltűnnek az akadozást, bizonytalan érzést nyújtó effektek. Ettől még az appok ugyanúgy igényelhetnek a telefonnak már soknak bizonyuló erőforrást, de az operációs rendszerben való navigálás egyértelműen kényelmesebb lesz.

update: a legfrissebb operációs rendszer verzióban keresgéljetek, ez most az iOS 7.0.3