A tegnapi keynote alapeseményei mindenképp az iPadek voltak. Sejtettük, hogy jön a vékonyabb, könnyebb retinás iPad, mellé pedig a nagyobb felbontású iPad mini. Aztán hogy mennyivel lett vékonyabb és könnyebb, meg hogy a mininek mennyire kottyant meg a Retina, az már meglepő volt.

iPad Air

hero_1.jpg

Először is: végre rájöttek, hogy a New iPad meg Retina iPad elnevezés rövid időn belül őrületbe kergette volna az embereket, így mostantól a tabletek esetében is megkülönböztethető, egyedi terméknevekkel operálnak. Köszönöm.

Az új iPad Air tehát egyrészt jelentősen összezsugorodott a rövidebb oldala mentén, miközben a kijelzője maradt a szokásos 9,7 hüvelykes méretű. A vastagsága viszont lecsökkent 7,5 milliméterre (az előző Retina iPad 9,4 milliméter volt, ez 20 százalékos csökkenés), és a súlya is jelentősen módosult. Az eddigi 662 gramm helyett most már csak 469 grammos a wifis modell, ami majdnem 30 százalékos fogyás.

A Retina kijelzőt egy 64 bites A7-es SoC hajtja meg, ugyanaz, ami az iPhone-ban. Ugyanez került egyébként az iPad minibe is, szóval az Apple itt is egységesíteni próbál, a fejlesztők pedig ennek nyilván örülnek.

A MIMO csak azoknak volt meglepetés, akik nem olvasták a Multipath TCP-ről szóló posztunkat. Abból lehetett sejteni, hogy az Apple ebben az irányban kísérletezik. A MIMO jelentése multiple-input, multiple-output, vagyis az eszközünk több csatornán képes kommunikálni. Egyszerre több kapcsolat épül a két egymással kommunikáló eszköz között, ez tehát a sávszélesség növelésének alternatív útja: nem az utat szélesítik, hanem okosabban irányítják a forgalmat. A 802.11n kapcsolatok sebességét kétszeresére növeli konkrétan.

És persze mindenhez hozzányúltak kicsit. Jobb lett a FaceTime kamera, dupla mikrofon. Az üzemidő nem változott, 10 óra wifin, 9 óra mobil adathálózaton böngészgetve.

A tárhely és az árak:

Screen Shot 2013-10-22 at 9.58.30 PM.png

A színek:

Screen Shot 2013-10-22 at 9.58.18 PM.png

Ingyenesen letölthető programok hozzá:

Screen Shot 2013-10-22 at 8.51.25 PM.png

November 1-től kezdik el árusítani, Magyarországon is.

iPad mini Retina

Itt ez volt a bumm, hogy a kis modell tartotta a 10 órás üzemidejét. Úgy, hogy közben kapott egy Retina kijelzőt (a szokásos 7,9 hüvelykes méretre), meg az A7-et, minden nyalánkságával és gyorsaságával együtt. Ez utóbbi négyszeres gyorsulást hozott CPU-ban és nyolcszoros gyorsulást grafikai műveletekben az előző generációhoz képest. Ami húha.

Most a mini még durvább versenytárs lett tehát. Semmi kompromisszum: ugyanaz a gyorsaság, ugyanaz a felbontás, mint a nagytesóban. Csak épp olcsóbb száz dollárral, és könnyebb száz grammal.

A tárhely és az árak:

Screen Shot 2013-10-22 at 9.58.56 PM.png

A színek:

Screen Shot 2013-10-22 at 9.58.47 PM.png

Ingyenesen letölthető programok hozzá:

Screen Shot 2013-10-22 at 8.51.25 PM.png

November második felében várható a megjelenése. A nagyobb ágyút tehát későbbre hagyják. Egyértelműen ez viszi el a show-t, hiszen a trendek a kisebb tabletek, olcsóbb árak felé mennek, főleg ha mást nem is kell figyelembe venni.

Az egyes iPadek összehasonlító táblázata.