2999 dollár. Ez a tegnapi nap legdurvább ficsöre. A hatmagos plusz egy ezres. És lehet még kérni 8 és 12 magos verziót is, csak sejteni merem, azok mennyibe kerülnek majd.

Ezt jelenti ez forintban, áfásítva, szállítással, vámmal, ki-bevétekkel, az európai központ hamutartó-ürítési egységáraival:

Screen Shot 2013-10-22 at 10.02.32 PM_1.png

Csak szólok, hogy ilyenkor már illik kerekíteni a borravalóval egymillióra. 9490-es éttermi számlára sem szarozol, adsz egy tízest.

Na de mi jön ezért? A minimum csomagban:

  • 3,7 gigahertzes Intel Xeon E5, 3,9-ig turbózható
  • 12GB 1866MHz DDR3 ECC memória (64 gigáig bővíthető)
  • Dual AMD FirePro D300 2GB GDDR5 VRAM-mal egyenként
  • 256GB PCIe alapú flash tároló, ami nevetségesen kevés, az 512-es de még inkább az egy terás lesz a legtöbbet választott plusz (ezek kérhetőek)
  • Legfeljebb három 4K kijelző csatlakoztatása
  • Négy USB3 port
  • Hat Thunderbolt 2 port
  • HDMI 1.4

Na de elég a konfiguráció vizsgálatából, az ár védelmében térjünk át a további, igen-igen lényeges...

Na ez az. Ezt itt most nem lehet mondani.

A helyzet az, hogy tökéletesen logikus lépés megvizsgálni a gép házát, súlyát, kézbe foghatóságát, méreteit egy hordozható gép esetében. Még egy iMacnél is szempont, hiszen pont ezért a világ kedvenc recepciósgépe ez (nem reprezentatív felmérés alapján, sogenannte hasból). A Mac Prót eddig letetted az asztal alá, aztán durr bele, renderelj, exportálj. Minél gyorsabban, mert nem érek rá, vár a másik megrendelő is.

mac_pro_2013_03-100041172-orig_1.jpg

Gyönyörű az új Mac Pro, tényleg. Tök jó, hogy kevesebbet fogyaszt, meg hogy halkabb, és tudsz mellette aludni, miközben dolgozik. Én csak azt mondom, hogy a profi felhasználóknak ezek sokkal kevésbé nyomnak a latban, mint a consumer vagy a hordozható gépek esetében. Szempontok, de nem elsődlegesek. Az sem baj - mondhatja ezekre a videóvágó, és már megint azt számolja, hány forintba kerül egy másodperce. Már ha profi, ezt teszi. Aztán kérem a profikat, hogy cáfoljanak meg alkalomadtán.

A Mac Pro tehát gyors, de egyelőre nem tudni, mennyit jelent ez majd az OS X és a spéci programok mellett. A dupla izom-GPU állat, de nem cserélhető. Bővíthető a memória, de négy slot van, szóval annyira azért nem. Akadnak tehát kompromisszumok, amiket nem feltétlenül lehet elintézni a dizájnnal. Vagyis lehetne, egymillió forinttól picit távolabb. Így is lesz, akinek megéri majd, de sokaknak nem ilyen drága itthon egy másodperce. Az Apple viszont nem bánja, mert ezt a termékkategóriát nem akarja helikopterről szórni a nép közé. Ez másról szól.

Decemberre várható. Ha minden igaz, már ebbe állíthatjuk karácsonykor a fát.

A Mac Pro processzorának tesztjéről itt olvashattok.

A Macworld elemzéséről itt.