Egy szokatlanul hosszú, két oldalas írás jelent meg a Macworldön, ami azt a kérdést járja körbe, hogy jó-e nekünk a Mac Pro, vagy ha nekünk nem, kinek igen. A szerző végigveszi a gép erősségeit, gyengéit, aztán jön a konklúzió. Érdemes végigolvasni, de aki fél a hosszú eszmefuttatástól, vagy attól, ha egy szerző folyton azt bizonygatja, mekkora látnok (Dan Frakes márciusban lényegében azt a gépet jósolta meg, amit bejelentett az Apple), vegyük végig a legfontosabb állításokat:

  • Lehet szidni a dizájnt, a funkciólistát, de a gép kicsi, ami megfelel a trendeknek.
  • Közben viszont brutálisan erős is, az új Intel Xeon E5 processzorok kétszer nagyobb teljesítményt nyújtanak a jelenleg használtaknál. A vonatkozó táblázatot elnézve szerintem a 2 gigahertzes, hatmagos E5-2430L kerülhet majd a gépekbe, mert ezek működnek kétprocesszoros kiépítésben is, és ezeknek a legalacsonyabb a fogyasztásuk a mezőnyben (60W)
  • Részben bővíthető: akár 128 gigabájt szupergyors memóriát pakolhatunk bele, de csak négy slot van, ami 32 gigabájtos, méregdrága modulokat feltételez
  • Merevlemez helyett csúcskategóriás PCIe flashmeghajtó kerül a gépbe, amivel minden rendszerfeladat összehasonlíthatatlanul gyorsabban zajlik majd. Ez a részegység elvileg cserélhető.
  • Thunderbolt 2, USB 2, gyorsabb wifi és Bluetooth
  • Két brutális GPU is kerül a gépbe 6 gigabájtnyi dedikált videómemóriával, ezek ketten akár három 4K-s monitort is meg tudnak hajtani. Viszont sehol sincs hír arról, hogy a grafikus gyorsító cserélhető lenne, tehát valószínűleg nem lesz az

Szóval: a gép egy külön dimenzióba kerül majd a jelenlegi Mac Prókhoz képest, van viszont két szűk keresztmetszet, amiből szerintem igazából csak az egyik az:

  1. a merevlemezeket nem a gép belsejébe rakjuk, hanem kívülről pattintjuk a géphez, ami legfeljebb esztétikai problémát jelenthet, mert a Thunderbolt 2-es vagy az USB 3-as adatátviteli sebessége bőven több, mint amennyit a legtöbb 7200-as merevlemez hoz
  2. a grafikus gyorsító nem cserélhető, bár az sehol sincs megtiltva, hogy Thunderbolton keresztül külső egységekkel gyorsítsuk a Mac Pro teljesítményét.

Alapvetően az a szándék látszik, hogy a korábbi vásárlókör többségének az igényét megpróbálták tökéletesen kielégíteni, még ha ez azzal is járt, hogy a maradék kisebbség kezét elengedték, hogy azok másik gyártót találjanak maguknak.

mac_pro_interior-100041422-orig.jpg

Az új Mac Pro a legszebb bizonyítéka annak, hogy az Apple-ben még van innováció és elkötelezettség a pro júzerek felé, mert egy olyan gépet raktak össze, ami nemcsak egészen más dimenzióban mozog, mint a legtöbb konkurense, de teljesítményben is az élmezőnyben van.

Az igazi kérdés már csak az, hogy mennyibe fog ez kerülni. Készüljünk arra, hogy valószínűleg nagyon-nagyon sokba.