Keveset foglalkoztunk még ezzel az iOS 7-képességgel, a keynote-on is inkább csak az SDK-ról bevágott dián lehetett látni, hogy egyáltalán létezik.

wwdc2013.ibeacons.png

Egyetlen mondatban összefoglalva ez egy Bluetooth Low Energy (BLE) szabványt használó mikrolokációs szolgáltatás, amit épületeken belül is lehet tudni egy iPhone pontos helyzetét, és persze kommunikálni lehet az eszközzel. Mindezt persze hatékonyan és kevés energiát használva.

Az Appleinsideren jelent meg még régebben egy a technológiát részletesen leíró cikk, ha valakit ilyen mélységben érdekel, rágja bele magát nyugodtan. Ami szerintem a felhasználóknak izgalmasabb, hogy mire lehet majd használni az iBeacont.

Már most is lehet kapni az App Store-ban olyan programokat, amik az iBeacon-kompatibilisek. Persze még csak az elején járunk, később szofisztikáltabb lesz a dolog, főleg ha a bevásárlóközpontok is rácsapnak a dologra.

Persze ha nekik azt mondod, hogy az NFC mellett itt egy új technológia, amire szintén fel kell készülni, elküldenek a retekbe. Egyelőre.

Az iBeacont egyrészt olyasmi, mint egy beltéri GPS. Ha például egy iBeacon-kompatibilis garázsba állsz be a kocsival, a telefonodon futó app tudni fogja, hol álltál meg, és visszavezet az autódhoz, ha kéred. De ez még csak a történet kezdete.

Képzeld, hogy mész a pláza folyosóján, és a telefonodat nézed, hol milyen akciók vannak - a kirakat helyett. Mindig annak a boltnak a cuccait látod, ami előtt épp állsz. Csakhogy míg a kirakat nem tud befogadni minden információt és terméket, az iPhone igen, a készüléken már te lapozgatsz az ajánlatok között. És itt nem csak ömlesztett reklámokra kell gondolni, személyre lehet szabni a dolgot. Ha például te törzsvásárlója vagy egy üzletnek, és ezt a Bluetooth LE-n keresztül kommunikálja az app a bolt felé, a korábbi vásárlásaid alapján személyre szabott termékeket mutathat neked a telefon.

Fizetőeszközzé is válhat a telefon, vagyis az iBeacon az NFC konkurenciájává is válhat. Az Apple szerint pont az az előnye, ami az NFC szerint a hátrány: nagyobb hatótávolságban is működik.

Valójában nem ez dönt majd az életképességéről a dolognak. Sok múlik azon, az Apple mennyi pénzt invesztál ebbe a dologba, és mennyire építi ki maga ezt az infrastruktúrát. Vagy mit talál ki, ami miatt mindenki akarja majd ezt, mert jelenleg ez egy drága játéknak tűnik.