Írtam már erről a lehetőségről, de most először áll rendelkezésre minden feltétel ahhoz, hogy valódi játékgépet készítsenek az Apple set-top boxából. Lássuk, miből gazdálkodunk:

- Bemutatták az A7-es processzort, ami egy néhány éves asztali gép teljesítményét hozza
- A hírek szerint heteken belül új Apple TV kerül a boltokba
- Az iOS 7 megjelenésével az Apple TV operációs rendszere is frissül

Elmondom, miért van ennek jelentősége.

Kezdjük az A7-essel, a világ első 64 bites mobilprocesszorával, amiben egymilliárd tranzisztor dolgozik egy néhány éves asztali processzor sebességével. Pontos adataink még nincsenek, de az A6-os processzor eredményeiből ki tudunk indulni, meg abból, hogy az Apple szerint megint sikerült duplázni a teljesítményt. Korábban is állított már ilyet, és az rögtön meg is látszott a Geekbench-teljesítményben: az Apple A4 380 pontot ért el, az Apple A5 640-et, az Apple A6 meg 1600-at. Ezek alapján 3200 pont körül teljesíthet az Apple A7-es (csak becslés).

Az új csippel egyrészt tehát befogja a Samsung Galaxy S4 négymagosának a teljesítményét az Apple (ahogy tette azt tavaly az iPhone 5 a Galaxy S3-mal), másrészt meg kezdi megközelíteni néhány nem is olyan régi, Core 2 Duóval szerelt Mac teljesítményét az iPhone. Nézzétek csak, miket találunk ebben a régióban:

Screen Shot 2013-09-12 at 8.30.39 AM.png

Van egy nyolcéves erőgép, néhány ötéves, kevesebb hároméves laptop. Akárhogy is, erre a teljesítményre 2010-ben még rá lehetett biggyeszteni a MacBook Pro márkanevet, és azt se felejtsük el, hogy az Xbox 360 400 pont körül teljesít, és hogy a PS3 is bőven ezer pont alatt van. Szóval jelentősen elmarad nemcsak az A7-estől, de még az A6-ostól is.

Mi a lényeg? Hát ez:

A videón az Infinity Blade III trailere látható, és az derül ki belőle, hogy mire képes az Apple A7. Biztosan többet is ki lehet hozni belőle, de ennyit mindenképp. És ezt a minőséget az iPad 2048x1536 pixeles kijelzőjén is tudja hozni, szóval képzelhetitek, mire lenne képes egy harminc százalékkal kevesebb pixelből gazdálkodó full hd tv-n.

És akkor itt van ez a hír, hogy jön az új Apple TV. Amin eleve az iOS fut, de nemsokára megérkezik a frissítés, ami további funkciókkal gazdagíthatja a set-top boxot. És azt is tudjuk, hogy az Apple hosszú tiltakozás után végre engedélyezte a külső kontrollerek gyártását, amibe bepattintod az iPhone-t és máris fizikai gombokkal irányíthatod a játékokat. És ott az App Store, tele játékokkal, heteken belül tele A7-esre optimalizált játékokkal, amik simán versenyképesek lehetnek a konzolokon megszokott minőséggel.

AppleTV_iPad2_iPhone4S_Real Racing_GAME GEOS_PRINT.jpg

Viszonylag könnyű összerakni a képet: az Apple odáig reszelte a processzorát, az operációs rendszerét, a set-top boxát és olyan kiegészítők gyártására adott engedélyt, hogy csak elhatározás kérdése a konzolként is funkcionáló Apple TV piacra dobása. Nem feltétlenül hozza meg ezt a döntést a cég, nem feltétlenül építi bele az A7-est a set-top boxba, nem feltétlenül teszi elérhetővé rajta az App Store-t, de mindez csak elhatározás, nem pedig lehetőség kérdése. Az biztos, hogy az Apple minimális erőfeszítéssel berobbanhatna a konzolpiacra még a PS4 és az Xbox One piacra dobása előtt egy olyan géppel, ami minimum pariban van az aktuális konzolokkal és ami ki tudna fogni a szelet a most bejelentett, hasonló képességekkel bíró PS Vita TV vitorlájából.

Kötöznivaló bolondok, ha kihagyják ezt a ziccert.