Bár a forma nem változott, sokkal jobban lázba hozott a most bemutatott iPhone 5S, mint tavaly a sima ötös. A készülék ugyanis olyan funkciókkal bővült, amik az első perctől kezdve hasznosak, amik tele vannak óriási lehetőségekkel, szemben a konkurens mobilgyártók egyre értelmetlenebb fejlesztéseivel.

iPhone5s_3Color_iOS7_PRINT.jpg

Vegyük végig, hogy mit kaptunk.

Megjelent az új, 64 bites, A7-es csip, ami az előzetes várakozásokkal szemben képes tartani a teljesítménynövekedés eddig megszokott ütemét, és kétszer gyorsabb elődjénél, akár a cpu, akár a gpu erejéről beszélünk. Összesen egymilliárd tranzisztor van a 102 mm2-es lapkán, ami őrületes szám, néhány éve még az Intel betyáros szerverprocesszorában, az Itanium 2-ben volt ennyi, sőt, a jelenlegi otthoni csúcsprocesszorban, a négymagos Haswellben is csak 1,4 milliárd tranzisztor van. Az A7-es negyven-ötvenszer gyorsabb, mint az eredeti iPhone-ban és az iPhone 3G-ben dolgozó Samsung csip. Esély van rá, hogy az A7-es lesz az egyik, vagy a legerősebb mobilcsip a piacon, de kétmagosból biztos nincs izmosabb.

LB_8472-640x426.jpg

Az A7-es mellé került még egy processzor: az M7-es, ami a giroszkópból, gyorsulásmérőből és iránytűből érkező adatokat dolgozza fel eddig nem ismert alapossággal. Így aztán sokkal pontosabb egészségügyi és sportalkalmazásokat lehet majd készíteni. De a térképszolgáltatás is átvált majd gyalogos navigációra, ha érzi, hogy leparkoltál és sétálva folytatod az utad. És érezni fogja.

A másik nagy újdonság az ujjlenyomat-olvasó: a Home-gomb helyére került érzékelő képes bármilyen irányból felismerni a gazdáját, és több ujjlenyomat is beállítható hozzá. Nincs többé szükség kódra a billentyűzár kioldásához, sem az App Store-hoz: rányomod az ujjad a gombra és hozzáférsz mindenhez. Az azonosításhoz nem a felhőben tárolják az adatokat, hanem valahol az A7-es csip mélyén, elvileg biztonságban. Nem értek hozzá, fogalmam sincs, hogy jelent-e kockázatot, ha ellopják a mobilodat, hogy van-e esély arra, hogy az ujjlenyomatod rossz kezekbe kerül, ezt majd elmondják a biztonságtechnikai szakértők. Az biztos, hogy robusztus egy gombról van szó zafírkristály burkolattal, szóval nem rontják majd az ujjad felismerését a karcok. Ebben a funkcióban óriási lehetőségeket látok a Maverics megjelenésével: az új asztali operációs rendszer képes mindenféle belépési adatot továbbítani az iOS 7-nek, és elég jópofa lenne, ha az ujjlenyomatodat felismerve a telefon mindenhova beléptetne, jelszavak nélkül.

De a legizgalmasabb újítás a kameránál van: két LED-et kapunk, egy hideg és egy meleg fényűt, hogy a kettőből együtt a legjobb színárnyalatokat hozza ki az A7-es csip. Így nem lesz többé hulla fehér mindenki, akit megvakuzol a sötétben. De ez még csak a kezdet: 15 százalékkal nagyobb lett a szenzor, miközben a megapixelek száma nem nőtt, így javult a képminőség. Másodpercenként tíz fotót képes készíteni a kamera, hogy ne maradj le a legjobb pillanatokról: az A7-es segít eldönteni, hogy melyik sikerült a legjobban a témáról, de persze kezedbe is veheted az irányítást. És a legjobb: 120 képkockás videókat tudsz készíteni vele, ami valahogy így néz ki a gyakorlatban:

Lássuk az árat. A telefon Franciaországban ennyibe kerül bruttó:

Screen Shot 2013-09-11 at 9.48.57 AM.png

A 16 gigabájtos verzió nettó ára 585 euró körül lesz, ami 175 ezer forint. Erre jön még rá az ÁFA, szóval kábé 225-230 ezer forintba kerül majd itthon. Alig 30 ezer forinttal többe, mint az iPhone 5C, nem kérdés, hogy melyik éri meg jobban az árát.