Mai vendégposztunkat Ferencz Móninak köszönhetjük, akit a közösségi oldalakon Midnite-ként találtok meg (Twitteren @Midnite_). Bemutatni őt egy külön poszt lenne (interjú vele itt), de megpróbálom rövidre fogni.

Móni őrült. A lehető legjobb értelemben, persze.

Azt gondolja, egy nap leigázza az emberiséget a saját, neki engedelmeskedő robotjaival. Az első, amit elpusztít, a trolik lesznek. Egyébként ősjátékos, IT mérnök édesapja révén már az anyatejjel szívta magába a pixeleket, és ő már akkor komoly gamer volt, amikor mi még a joystick alakján mulattunk. A PC Guruhoz ír teszteket, amikor épp ráér, jelenleg a Ustreamnél flash/adverts QA, akármit is jelentsen ez. Elindított évekkel ezelőtt egy remek blogot is Binary Choice néven, amit egy ideje nem frissített, de minden nap tervezi. Móni közege inkább a Twitter, egy igazi mikroblogger, aki tökélyre fejlesztette az sci-fiken, irodalmon, legófigurákon, egyiptológián és trolibuszokon edződött különös, szórakoztató humorát. Ebből kapunk most egy adaggal, fogadjátok szeretettel.

moni-1.jpg

Az idei WWDC közeledtével gyűltek a pletykák, vajon bejelentésre kerül-e az iRobot 6, és ha igen, pontosan mit várhatunk a szórakoztató robotok következő generációjától. Spekulációkra ad okot a tény, hogy az Apple év elején felvásárolta az ausztrál Cyberdine Killerbot Manufacturing vállalatot, mely karácsonykor youtube videókon mutatta két béta állapotú termékét, a myCylone elnevezésű bébiszitter robotot, és a SkyNet Apocalypse nevű ingyenes cloud storage szolgáltatást. (Utóbbival kapcsolatban az AppsForBots.com bloggere úgy nyilatkozott: "valami nagyon gyanús egy olyan szolgáltatással kapcsolatban, ahol minden jelszavunkat és adatunkat ingyenesen tárolhatjuk, cserébe csak agyhullám- és DNS mintánkat kell feltöltenünk a felhőbe, nem igaz?" A fenti úriembert azóta is keresik, búcsúlevelet nem hagyott rejtélyes távozásakor.)

Az Apple iRobot termékvonalának eddigi hosszú története nem volt mentes a meglepetésektől, így most sem kizárt, hogy a mérnökök óriási újítással rukkolnak elő. Nézzünk egy gyors áttekintést a világ kedvenc házirobotjának életéről:

Első generációs iRobot

Az első, full fémvázas robot kiadás, mely 4 év titokban végzett fejlesztés után lesokkolta a világot. Bár külső alkalmazásokat még nem lehetett rá telepíteni, és kizárólag wifi kapcsolattal működött (a boltba leküldött példányokat tulajdonosaiknak gyakran kellett a vastagabb falú liftekből kimenteni), mégis könnyedén maradt piacvezető, hisz az akkor létező egyéb androidok teljesítményben és tudásban még bőven elmaradtak tőle. A roboton futó rOS számtalan frissítést kapott* a generáció életciklusa alatt, melyek lehetővé tették a multi-user kezelést (így a korábbi 1 helyett az iRobot már 5 emberre is tudott figyelni társasági eseményeken), a Google Maps integrációt (a robot végre magától is tudta, éppen hol van, és nem kellett idegenektől megkérdeznie), illetve az MMS küldést, melyet az iEye és rEar alkalmazásokból felvett hangból és képből állíthattunk össze.

*Mikor lezárult a pereskedés a Roomba takarítórobotot gyártó iRobot nevű céggel az elnevezés használati jogáért, a megállapodás részeként az Apple felhasználóknak kötelezően meg kellett vásárolniuk a CleanMyFlat appot, ami porszívó- és felmosó funkcionalitást is biztosított a modellnek.

apple - robot image.jpg

iRobot 3G

Az alig egy évvel később bemutatott új modellt aluminiumváza közel 100 kilóval könnyebbé tette a korábbinál, így alkalmassá vált hogy repülőgépre, kisebb teherbírású vadászházakba vagy horgászstégekre, de akár porcelánboltokba is magunkkal vigyük, illetve a véletlenül lábra ejtés korábbi maradandó sérülései is elhárultak. Az rOS 2.0-tól bevezetett push notification rendszer meleg fogadtatásban részesült (többé nem kellett folyamatosan kérdezgetni a készüléket, kész van-e már az ebéd, hisz az iRobot magától is tudott szólni, még az étel szénné égése előtt).

Az üzemidő is jelentősen nőtt, a robotikus ujjak és fülek érzékenysége kifinomultabb lett, illetve elérhetővé vált az rTunes webáruház, ahova saját appokat is feltölthettek a fejlesztőkedvű érdeklődők. Ekkor buktak el az első próbálkozások a robotjátékok világában, ugyanis a készülék karfunkcióit kihasználó Fruit Ninja számtalan sérülést okozott a felhasználókban. Viszont a 3G modelleket már fehér és fekete színben is piacra dobták, ami elismerést váltott ki a robotrasszizmus elleni szervezetek felől.

Egy évvel később jött az iRobot 3GS megjelenése, mely külsőre ugyanolyan maradt, ám jelentős memóriabővítésének köszönhetően már nem csak az elmúlt hét eseményeire emlékezett, így akár 4-5 évada futó sorozatokról is el lehetett beszélgetni vele, és a 8 tagúnál nagyobb családokban is meg tudta jegyezni minden felhasználója nevét. (Ezt a modellt egyébként sok kritika érte lekerekített dizájnja miatt, mert egyesek szerint egy "emberméretű szappantartóra hasonlít, ijesztő bogárszemekkel", s megkapta az iRonman csúfnevet.)

iRobot Nano

Kilengés volt a termékvonalban a Nano verzió piacra dobása. A hörcsög méretű robotot sportoláshoz és tömegközlekedéshez fejlesztették ki, például, hogy futás közben cipelje utánad a vizet, vagy a buszon ülve felolvassa kedvenc hírportálodat - ám a 256 színben kapható termék megbukott. Borsos árukhoz képest a Nanókat túl gyakran taposták agyon óvatlan járókelők, vagy saját gazdáik, illetve a rácsos csatornafedeleket favorizáló országokban hajlamosak voltak leesni és eltűnni a szennyvízben.

iRobot 4

Már megjelenése előtt nagy port kavart a modell, mikor egyik prototípusa megszökött a fejlesztőlaborból és beült a helyi kocsmába iszogatni, ahol pont az egyik legnevesebb tech portál írójával elegyedett beszélgetésbe. Az iRobot 4 két átütő újítása a retinás szem, illetve a multitasking képesség volt. Az eszköz korábban csakis egyetlen dologra tudott koncentrálni (SMS írás közben köztudottan nekiment a falaknak), az új rOS verzióval viszont már több feladatot is képes egyidejűleg kezelni, így a sajtó az iRobot "női verziójának" keresztelte el.

A másik hozzá kötődő botrányt a modell oldalába épített antenna okozta, ami előszeretettel veszítette el a hálózati jelet, mikor a felhasználó megölelte iRobotját. Az Apple azzal reagálta le a panaszokat, hogy a hibát észlelő felhasználók "rosszul ölelnek", és helyes ölelési módokat oktató videót küldtek ki exkluzív hírlevélben.

A 4S verzió megjelenése táján, ahogy egyre okosabbá váltak az operációs rendszerek, nőtt az illegális függetlenítés okozta meghibásodások súlyossága is. A legemlékezetesebb incidens keretében egy iRobot a szomszéd város autógyárába beszökve két hónapig ipari robotnak álcázta magát (tulajdonosa állítólag korábban gyakran talált a Safarobot böngészőben gyártósorokról szóló cikkeket rejtélyesen megnyitva), de több ízben fedeztek fel meglepett túrázók félreeső erdőkben androidok és iRobotok csoportjai által kialakított kommunákat is. Az Apple ekkor közkívánatra ingyenessé tette a Find my Robot szolgáltatást, ami elárulta a szökött eszközök tartózkodási helyét.

iRobot 5

A jelenlegi legfrissebb modell elődeinél magasabb és vékonyabb ("a robotok Cindy Crawfordja"), ám a csinos külső jelentős teljesítménybővülést is takar. Legkedveltebb újítása mégis a Siri T-1000, ami nem csak képes válaszolni a kérdéseidre és parancsaidra, de saját személyisége, igényei is vannak - mondjuk random megkérdezi tőled, mennyi az idő, mit gondolsz a tegnapi meccsről, ha pedig rossz napja van, nem hajlandó megmutatni az emailjeidet, vagy goromba telefonhívásokat ereszt meg a főnököd felé. A mesterséges intelligencia eme életszagú inkarnációja szórakoztató és hasznos módja a robotok beépülésének mindennapi életünkbe.

Persze nem múlhat iRobot megjelenés botrány nélkül, ezúttal a Google térkép lecserélése okozott gondokat. Az Apple Maps megbízhatatlansága miatt iRobotok ezrei nem találtak haza, sok készülék pedig nyilvános helyeken hitte magát otthon, és elkezdte leszedni saját burkolatát, hogy bedugja a töltőjét. Napokig lehetett megfigyelni gyülekező robotokat az áruházak térképei előtt, akik az "Ön itt áll" pöttyre meredve próbálták rekalibrálni magukat. Bár az Apple végül bocsánatot kért, a kavarodás elsimítása után sokak bizalma csappant meg a cég felé, így még jobban kell igyekezniük, hogy a következő iRobot verzióval visszacsábítsák az androidok felé kacsintgató vásárlókat.

Itt tart tehát jelenleg a világ legnépszerűbb szórakoztató robottermékének története. Csak izgalmasabbá teszik a várakozást a rosszindulatú pletykák, miszerint az Apple megfigyeli felhasználóit a robotszemeken keresztül, és globális hálózatot próbál kialakítani az emberiség későbbi leigázásához. Mi már nagyon várjuk!

human-robot-wallpapers_9297_1680x1050-612x372.jpg