Fontos bejelentés volt ez is a héten: az iWork webes verzióját is piacra dobja az Apple ősszel, vagyis nem csak az iCloudban tárolt dokumentumainkat érjük el böngészőből, hanem magát a szerkesztéshez szükséges erőforrásokat is. Macen és Windowson is, meg mindenhol, ahol van Safari, Chrome vagy IE.

pages_hero.jpg

numbers_hero.jpg

msoffice_hero.png

(mennyit törhették a fejüket egy olyan nem-Mac laptop kiválasztásán, ami valamennyire azért ronda, de nem annyira)

A nyitásnak ez utóbbi állítás nagy jelentőséget ad, különösen úgy, hogy külön kiemelik: Microsoft Office fájlokat is ráhúzhatunk a böngészőablakra, az iCloud feltölti a szerverre a cuccot, és azonnal szerkeszthető is lesz. Három feltételnek kell teljesülnie, hogy szeressem a dolgot:

- az Office fájlokat hiba és kompatibilitásból adódó picassózás nélkül nyissa meg és mentse el, különben több kárt okozhat, mint amennyit használ

- legyen elegáns, letisztult, és kínáljon fel olyan lehetőségeket, amivel bonyolultabb dokumentumszerkesztési megoldásokat hívhatunk elő

- legyen gyors, nagyon (nemúgymint Google Docs/Drive)

Egy videó a működésről (messzemenő következtetések levonása előtt felhívom a figyelmet arra, hogy a kurzor is szaggat):

Hogy miért örülök neki, elmondom egy példával. Előfordul, hogy kimutatásokat, grafikonokat készítek Keynote-tal, amiket aztán pdf-ben exportálva küldöm olyanoknak, akik soha nem hallottak az iWorkről. Ha valamit módosítani kell, adja magát, hogy az egész processz elölről kezdődik. Átírom, export, átküld. Ha viszont a másik oldalon is hozzáférés van az iCloudhoz, ez a probléma megoldódik.

A másik kérdés itt adódik, és választ egyelőre nem találtam rá. Vajon ingyenes lesz-e az iWork for iCloud? Nem tudom, de annak kellene lennie. El kellene érni, hogy ezt használják olyanok is, akik nem vásárolnak iWorköt, akiknek nincs szüksége profi toolokra, de szeretnének egy igényes táblázatot vagy grafikont készíteni. Vagy akár az Office beszerzését is megspórolni. Ingyenesnek _kell_ lennie.