Itt a blogon is volt már szó a szabadalmi perek abszurditásáról. Volt, hogy az Apple esett túlzásba a szabadalmaiban (sokan ma is emlegetik, amikor az iPhone formatervének leírása közben lekerekített sarkú négyszögként hivatkozott a készülék formájára), máskor a versenytársai támadták meg alaptalanul a céget. De a legfelháborítóbbak talán azok a cégek, akik kizárólag egy csapat jogászból és egy raklap megszerzett szabadalomból állnak, és megnyert perekből tartják fenn magukat.

obama-607.jpg

Obama is így látja, amikor kikelt ezek ellen. A Wall Street Journal írt róla, hogy az elnök harcot indított a rossz gyakorlat ellen, azt állítva, vannak cégek, "akik önmaguk nem állítanak elő semmit". Ezek a cégek mások ötleteit szerzik meg, és használják fel, hogy pénzt szerezzenek - mondta.

A megfogalmazásból látszik, hogy elsősorban a szabadalomtroll vállalatok ellehetetlenítése a cél, de a felvázolt tervek alapján más változások is várhatóak. Felülvizsgálhatják ugyanis várhatóan a túlságosan széles körre kiterjedő szabadalmi igényeket, pontosan azokat, amikkel könnyen vissza lehet élni.

Ezen túl megvizsgálják az egyes szabadalmak tulajdonosait és a szabadalom benyújtóit, valamint kérik a kongresszust, hogy adjanak a bíróság kezébe olyan szankciókat, eszközöket, amikkel felléphetnek a gyanús esetekben.

Nem tudni, mennyit sikerül elérni, az Egyesült Államokban nem egy nap alatt hoznak törvényt, de várjuk, mi sül ki belőle.