Két éve használom a 128 gigás MacBook Air-emet. Úgy érzem, tökéletes választás volt, illetve majdnem.

Ha vizes szivaccsal letörlöm, ma is olyan, mint új korában.

Itt nincs hiba. Azonban egy dolgot látok máshogy két év használat után: a rendelkezésre álló tárhelyet. Pedig az ugyanúgy 128 giga.

macbook_air.jpg

Akik nem használtak még OS X-et, nem is tudják, mire elég ez az Apple operációs rendszerében. Hát ezzel a poszttal szeretném betölteni ezt az információs űrt.

Ma is két opció van a 13-as MacBook Air-nél, a 128 és a 256 gigabájtos SSD, és mivel az egyik több mint 60 ezer forinttal drágább a másiknál, hajlamosak vagyunk a kisebb tárhely mellett dönteni. Anélkül hogy tudnánk valójában, mit veszünk ezzel a nyakunkba. Én is így tettem.

A szokásaim: Ritkán vágok videókat, nem használok hatalmas programokat, nem játszom a laptopon. Egy 16 gigás iPhone-t szinkronizálok az Air-rel, a gépre backupolok. Filmeket szeretek nézni, rácuppantom a nagy kijelzőt a vasra, és befekszem az ágyba. Rengeteg képet töltök a gépre, amikkel dolgozom, aztán ha végeztem velük, lementem őket külső merevlemezre.

Ha te is ugyanezeket csinálod, fontos hogy tudd: trükkökre lesz szükséged, hogy ne lásd minden áldott nap ezt:

Screen Shot 2013-05-22 at 5.32.08 PM.png

És ez nyomorult dolog. Most elmesélem, mennyire.

Alapviselkedés: Az Applications mappám csak 10 giga, a legtöbb helyet foglaló alkalmazásaim az iMovie és az iPhoto, vagyis az Apple saját szoftverei, rögtön utánuk az Office, az iWork. Itt nem lehet trükközni, ezeket a programokat ténylegesen használom, ennyi helyet foglalnak.

13 giga zenét gyűjtöttem össze az évek alatt, ezt is úgy, hogy még egy jó nagy adag valahol le van mentve. De mivel eddig sosem éreztem vágyat, hogy bármit meghallgassak abból az adagból, feltételezem, hogy nincs is rájuk szükségem. Hozzáteszem, a 13 giga már egy-két szelektálás eredménye, mert amikor fogyott a hely, nekiestem az iTunes könyvtárnak.

Egyszerre csak 7-8 giga képet tudok tárolni a gépen, ha e fölé kerülök, azonnal backupolok. Ebbe benne vannak olyan fotók, amiket mindig a gépen tárolok, hátha kell, meg olyanok is, amik még feldolgozásra várnak.

Filmeket szeretek nézni, de nincs lehetőség, hogy 10-15 gigánál többet tároljak egyszerre a gépen. Az iTunes Store-ban vásárolt filmet letörlöm a helyi gépről, és ha majd kell, felhőből leszedem megint. Nem fordult még elő egyébként, hogy újra leszedjem.

A levelezésem viszont tényleg nagyon durva méreteket öltött. 28 gigabájtot esznek meg a leveleim, pedig itt lehet a legtöbbet spórolni. Egyszer már rávettem magam egy vágásra, ami azt jelenti, hogy a régi leveleket archiváltam, és "majd ha kell" alapon eltettem a fiókba az egy terás MyBookra. Néha kellene egy-egy visszakeresésnél, de annyit nem ér a dolog, hogy emiatt újra importáljam a régi mappát. Nem is lenne rá hely. Most újra egy vágást tervezek, hogy ezzel is felszabadítsak vagy 20 gigát.

Azt mondják, a merevlemezed 10-15 százalékát üresen kell tartani, hogy a rendszered zökkenőmentesen menjen. És ez nem valami légből kapott hülyeség. Mivel a Macet mindenki ritkán indítja újra (lecsukja, felnyitja, dolgozik, és nincs lassulás), ezért a swapfile-ok gyorsan, néhány nap alatt is képesek felzabálni a maradék helyet. A memória backup fájljai ugyanis folyamatosan termelődnek, és pillanatok alatt felemésztenek 10-15 gigát. Emiatt aztán én gyakrabban nyomok restartot, mint szeretnék. Még szerencse, hogy 10.8 alatt ez gyorsan megy: nem kell elmenteni az el nem mentett doksikat, csak újraindítani, és minden visszaáll ugyanúgy, ahogy otthagytuk. Az SSD gyorsaságával megvan egy perc alatt, egy rakás megnyitott programmal is.

Hát itt tartok. Újraindítás után 10-12 giga szabad helyem van, de pár nap múlva már az egész elfogy. Tervezek telepíteni egy néhány gigás programot, de ehhez az kell, hogy drasztikusan hozzányúljak a jelenlegi állapotokhoz. A levelező ürítése adja magát megoldásnak, de eddig halogattam a dolgot. Már így is sokkal több időt töltöttem helyspórolással, mit szerettem volna.

Nem ezzel szeretném tölteni az időt, hanem munkával.

Amit nem fogsz: Aki tehát 128 gigás SSD mellett dönt, erre készüljön. Nem fog rajta felejteni hatalmas médiafájlokat, nem használt programokat, sőt a meglévők miatt is szívja a fogát. Sok energiája fog elmenni helytakarékosságra, még akkor is, ha mindig a táskájában lapul egy hordozható merevlemez. Tudni fogja, hogy az iPhoto Library akkor is megnő 2,5 gigára, amikor csak a Photo Stream elérésére használja, vagyis az iPhone-nal lőtt képek letöltésére kábeles csatlakozás nélkül. Nem szinkronizál három iPadet és két iPhone-t, sőt a régi, nem használt játékok .ipa fájljait is kimenti külső merevlemezre, mert egy-egy app több mint egy gigát emészt fel.

A levelező kordában tartásával és a gyakori újraindítással viszont megoldható, hogy ne kerüljünk zavarba. De ez is csak akkor igaz, ha nem akarunk sok nagyméretű appot használni az Apple saját, egyébként is botrányosan túlhízott alkalmazásain kívül. De az egészen biztos, hogy a HD filmeket nézés után töröljük, és az életünk összes fotóját sem a gépen fogjuk tárolni.

Ha ez neked így oké, akkor megpróbálhatod a kisebbet. Ha nem, akkor gondold újra.