Tegnap írtam, hogyan és miért szálltak rá az Apple-re az adózás miatt. Most csak néhány dolgot emelnék ki, illetve válaszolnék a fenti kérdésre: mi lesz ennek az egésznek a tanulsága?

Tim-Cook.jpg

Tim Cook és csapata jelenleg is éppen azt magyarázza az albizottságnak, megmutatva a részletes adózási iratokat, hogy gyakorlatilag az Apple sokkal több adót fizetett be az állami kasszába, mint azt a törvény szerint kötelező lett volna. Elkerülhették volna a 35 százalékos társasági adót sokkal ügyesebben is, de nem tették. A New York Times szégyenletesnek nevezte az ügyet, de pont nem az Apple hozzáállása miatt, hanem hogy az Egyesült Államokban a cégek kiválaszthatják, mennyit akarnak belföldön adózni.

Amikor megkérdezték Tim Cookot, szerinte milyen társasági adót kellene kiszabni, hogy a multik behozzák a teljes nyereségüket az országba, és leadózzák itt is, azt válaszolta: egy számjegyű adó kell ahhoz, hogy ez megtörténjen. Minimum 26 százalékos vágás.

Adott tehát a megoldás: mivel az Apple szívatására nincs jogi alap, vagy szigorítani kell a törvényeken, és kiszúrni sok ezer amerikai céggel, vagy csökkenteni az adót, és elérni, hogy a végén a beszedett pénz mennyisége nőjön.

Ehelyett mi lesz a végkimenetel? Elmondom, mert a válasz már most látszik. Az Apple eldöntötte, hogy idén 4 millió dollárt költ a politikai lobbira. Tavaly csak 2 milliót költöttek, 1999-ben mindössze 180 ezer dollárt, de úgy látják (és a mellékelt példa is ezt mutatja), ez kevés. Nem lesz itt adócsökkentés, meg törvényjavaslat, lesz durva lobbi, aztán mindenki örül. Éljen.