Van ez a 2011-ben elindított ügy, az egyesült államokbeli igazságügy-minisztérium eljárást kezdeményezett az Apple és öt könyvkiadó ellen. A vád: összedolgoztak, hogy magasabb piaci árat érjenek el ebookok esetében. Konkrétan az Amazon 9.99 dolláros ára helyett jellemzően 12.99-re és 14.99-re lőtték be a digitális könyvek árát.

Az azóta eltelt időben mind az öt könyvkiadó lerendezte az ügyet a váddal, az Apple-t kivéve. Ők továbbra is tartják, hogy nem konspiráltak. Ez a véleményük az ügyről egészen pontosan:

"Apple did not conspire to fix e-book prices. The evidence proves that Apple acted independently, to further its own legitimate business goals, in negotiating agency agreements with the publishers to enter the e-book market. Plaintiffs can no longer rely on mere allegations, faulty assumptions, and unfounded conclusions. That time has passed. Plaintiffs must produce evidence at trial that Apple consciously conspired with the publishers. But plaintiffs fall well short of their burden; indeed, the evidence contradicts their key allegations against Apple."

Röviden: a felperes hibás következtetéseket von le hibás feltevésekből, és ez kevés, hogy bizonyítsa az igazát. Az Apple önállóan, a saját üzleti érdekeivel megegyezően döntött. Ráadásul a bizonyítékok a vád ellen szólnak.

A per pedig most megkezdődik, a minisztérium előhúzta Steve Jobs egyik levelét, amit James Murdochnak, a Harper Collins tulajdonosának írt (via All Things Digital):

13.05.15-Jobs_Email.jpg

Fordítása:

James,

Javasoljuk, hogy attól függően emeljük fel az ebook retail árainak felső határát, mennyibe kerülnek nyomtatásban. Ennek az az oka, hogy az online eladásokban szerzett tapasztalataink alapján egyszerűen nem gondoljuk, hogy az ebook piac sikeres lehet 12.99 és 14.99 dolláros egységár felett. A fenébe, az Amazon 9.99-ért árulja ezeket a könyveket, és ki tudja, lehet hogy igazuk van, és mi elbukunk még 12.99-nel is. De meg akarjuk próbálni azzal az árral, amit javasoltunk. Nem akarunk magasabb árat, mert egész biztos, hogy akkor elbuknánk.

Ahogy én látom, a HC előtt ezek a lehetőségek vannak:

1. Az Apple-lel tartani, és megnézni, tudunk-e egy igazi mainstream ebook piacot létrehozni 12.99-ért és 14.99-ért

2. Továbbra is menjetek az Amazonnal 9.99-ért. Rövidtávon több pénzt csináltok, de középtávon az Amazon egyszercsak szólni fog, hogy ők a 70%-át adják oda a 9.99-nek. Nekik is vannak részvényeseik.

3. Ne adjatok könyveket az Amazonnak. Ha a vásárlók nem tudják megvenni a könyveiteket, majd ellopják. Elkezdődik a kalózkodás, és ha elindul, senki nem tudja majd megállítani. Higgy nekem, a saját szememmel láttam ezt.

Lehet, hogy kihagytam valamit, de nem látok más alternatívát. Te?

Üdv
Steve

A bíróságon nyilván az 1-es pont szövegét próbálják majd kiemelni, ami önmagában tényleg alátámasztja a vádat. Hagyjátok az Amazont, gyertek velünk, és csináljunk egy jól menő bizniszt magasabb áron. Ha azonban az egész levelet elolvassuk, látjuk, hogy Jobs más mellett kardoskodott. Nem az árakat akarta felverni, hanem a felső határt csökkenteni, vagyis volt rajta egy nyomás, ami még magasabb számokat akart látni, nyilván a kiadók részéről.

A kettes pont végén van a megoldás: az Amazon árképzése egyszerűen nem egy egyensúlyi állapot volt, sőt a vásárlókon kívül mindenki tudta a piacon, hogy a 9.99 kevés, kábé olyan, mint a teszkóban az ötforintos zsemle. Önmagában nem fenntartható.

Mindenesetre a levél lesz a vád egyik fő bizonyítéka, kíváncsian várjuk június 3-i tárgyalást, mit húznak még elő a kalapból. Tegyük hozzá, lehet a fenti üzenetben egy adag "királynőt megölnötök nem kell félnetek jó lesz" effektus is, tehát ennyi alapján nem mernék állást foglalni az ügyben.

A fordítást csak akkor kéretik kritizálni, ha bármilyen szinten károsodott az eredeti szöveg értelme, különben kellemes csütörtököt kívánok.

via Appleinsider