Pont tegnap írtam arról, hogy az Egyesült Államokban megtorpanni látszik az Android növekedése, és a netes forgalom alapján az iOS még erősödött egy kicsit év eleje óta. A jelenség persze csak az amerikai piacra igaz, ahol hagyományosan erős az Apple, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi a helyzet világszerte, azt látjuk, hogy az Android bár karácsony környékén megtorpant, azért tovább nő, miközben az iOS ha enyhén is, de az év eleji kiugrás óta hanyatlik (felül az Android, alatta az iOS).

Screen Shot 2013-05-09 at 7.43.11 AM.png

Mivel a fenti grafikon országokra lebontva egészen más képet mutat, megnéztem néhány számunkra fontos vagy érdekes nemzet statisztikáját a StatCounteren: azt, hogy mekkora a platformok részesedése, és egyúttal megvizsgáltam a gazdasági környezetet is. Egészen konkrétan az egy főre jutó GDP-t, ami elég jól mutatja egy ország gazdasági helyzetét.

Íme az eredmény:

iosgdpandroid.001.png

Egyrészt viszonylag elkeserítő volt látni, hogy Magyarország mennyire a lista végére, vagyis elejére került, ha az egy főre jutó GDP alapján rendezem sorba az országokat. Másrészt meg tök érdekes, hogy a vizsgált kelet-európai országokban a gazdasági helyzettől majdnem függetlenül kábé ugyanakkora az iOS-platform részesedése: 17 százalék körüli. Sőt, a náluk érezhetően jobb helyzetben lévő Szlovákiában még javul is a helyzet az Android javára, a Google platformja csak Csehországban kezd el süllyedni, de ez a folyamat aztán meg sem áll a falig, Svájcig.

Ha megnézitek a grafikont, jól látszik, hogy Kelet-Európát elhagyva ahogy nő az egy főre jutó GDP, úgy erősödik az iOS platform, ami Japánban Olaszországban megközelíti, Franciaországban meg le is nyomja az Androidot. Az Egyesült Államokban és Svájcban aztán már kéz a kézben tart a csúcs felé a GDP és az iOS.

Tegyük hozzá, hogy ez a grafikon bár pontos, erősen torzít, hiszen találomra választottam ki az országokat, és ha a világ összes nemzetét belegyömöszöltem volna, biztosan látnánk kisebb-nagyobb kiugrásokat. Németországgal update-elve a grafikont például már látjuk, hogy a trend ugyan létezik, de előfordul, hogy megtörik:

gdpD.001.png

Egy másik érdekesség: Magyarországon ugye a számok alapján nem különösebben rózsás a helyzet, még szerencse, hogy a hétköznapokban során ezek a szemét adatok mit sem számítanak. Na de: megnéztem, hogy miként változott az iOS platform népszerűsége az elmúlt néhány évben, és vicces grafikont dobott ki nekünk a StatCounter: 2009. márciusában 53,63 százalékkal messze piacvezető volt az Apple.

Screen Shot 2013-05-09 at 7.00.19 AM.png

Az Android jelenlegi népszerűsége alapján szinte hihetetlen, hogy néhány éve még ilyen magasságokban járt az iOS, de az akkori szitut ismerve könnyű belátni, hogy ez nem valami hatalmas darabszámnak, hanem az elmaradott piacnak és béna versenytársaknak volt köszönhető. Négy éve még nem volt igazi konkurense az iPhone-nak, aki mobilon netezett, az iPhone-t használt, vagy a Symbiannal küzdött. Aztán ahogy megjelent az Android és elkezdett erősödni, ahogy jelentős darabszámot értek el az eladások, a piac egészéhez képest drága iPhone szépen lecsúszott a 20 százalék alatti tartományba.

Persze ahol több pénz van, ott a második grafikonból is látszik, kevésbé van jelentősége a mobil árának. Kivéve, ha német vagy.