Szerintem ellesték az Office 365 sikerét, amikor tegnap bejelentették a CC-t. A Microsoft és az Adobe terméke is megkerülhetetlen egy jelentős vásárlóközönségnek, és soknak közülük elkezd csorogni a tarkón a nedvesség, ha egyben kérsz sok százezer forintot szoftverért. Ha viszont havonta egy kisebb összegért nyújtod be a számlát, akkor már jobban hangzik a dolog. A vevő boldog, mert jól tervezhető költséget jelent, az eladó is örül, mert a vásárló élete végéig fizetheti a licencet, és a végén sokkal több százezer esik majd le. De ez végig az ő döntése lesz.

screen-shot-2013-05-06-at-2-12-47-pm.png

Mindehhez persze adni kell szolgáltatásokat is, be kell csomagolni cloud-papírba. Szinkronizálni eszközök között, nem elfeledkezve az okostelefonokról és a tabletekről.

Kíváncsi vagyok, mennyire jön be az Adobe-nak ez a júniusi váltás, a Creative Suit korszak vége, a Creative Cloud elindítása egyedüliként. Mert ugyan arányaiban nagyjából hasonlóan számoltak, mint a Microsoft, de a végén nem mindig ez számít. Az Office 2013 400 dolláros árához képest az Office365 10 dollárt jelent havonta. 2200 forint, plusz áfa, csábító.

Az Adobe CC viszont 49.99 dollár havonta. Ha az Adobe oldalán látható különös dollár-euró konverziót nézem, akkor ez kábé 62 euró lesz errefelé, plusz a gyönyörűséges 27 százalékos ÁFA, azaz 23.500 forint per hó. Persze, a CS6 sem olcsó, 620-900 dollár között mozog csak a Photoshop, érthető a dollárban vett árképzés.

Egy alkalmazás viszont csak 19.99 dollár lesz havonta, és szerintem ez az, ami miatt sikeres lesz a váltás, a legtöbben úgyis csak a Photoshopra ácsingóznak. De mire hozzánk elér, sajnos ez egyáltalán nem 4500 forintot jelent majd, hanem akár a dupláját.