Ritkán írunk Apple-szabadalmakról, de a mostani kivétel. Egy olyan dokumentumot jegyeztek ugyanis be, ami macskának nézi az iPhone-t.

A "Protective Mechanism for an Electronic Device" nevű találmányt egy megtámadhatatlan érvényű igazság ihlette: senki sem szereti, ha leejti a telefonját, az meg széttörik. Jobb lenne inkább, ha az iPhone-ban elhelyezett érzékelők folyamatosan figyelnék a készülék mozgását, és ha úgy látják, leejtették, kiadnák a riadót.

Ilyenkor mi történik? A processzor gyorsan begyűjti az infókat, a leírás alapján a GPS, a képszenzorok, giroszkópok és más beépített műszerek segítenek abban, hogy kiszámolja, milyen messze van a föld, milyen gyorsan kell reagálni, milyen pozícióban van a készülék, és hogy lehetne a telefont átfordítani eközben úgy, hogy a becsapódás minél kisebb kárt okozzon. Mondjuk egy beépített mozgó alkatrész zuhanás közben áthelyezhetné a súlypontot, így az iPhone nem az előlapra esik, hanem mondjuk egy kevésbé érzékeny részére.

13.03.21-PM-1.jpg

Szerintem legyen az, hogy kiugrik egy kés a telefon hátlapjából, ez elhúzza az egész szerkezetet, és beleáll a földbe a penge, a végén meg kocsonyaként remeg a mobil. Ez milyen?

Felsorol a dokumentum más megoldásokat is, gázkifújással lassítaná például a zuhanást a föld közelében (ilyen mondjuk a gazdájának is jól jöhet), kiemelkedhetnek egyéb védelmi burkok is a készülékből.

Jöhet tehát a légzsákos-szuszpenzoros macska-iPhone. Addig is vegyetek inkább egy tokot, mondjuk nálunk. Mert erre várhattok még egy darabig.