Megjelentek az első tesztek a Samsung csúcstelefonjáról, és ahogy arra számítani lehetett, gyorsabb mindennél. A Geekbench szerint egyértelműen a csúcsot jelenti most a Galaxy S4:

skitched-20130318-145500.jpg

Ha megnézzük a grafikonokat, kiderül, hogy nemcsak a HTC One és a Nexus 4-et nyomta le az új mobil, de lényegében kétszer erősebb, mint az S3-as, vagy az iPhone 5. Pedig tavaly ezek a mobilok is két-két és félszeres gyorsulást hoztak az elődeikhez képest.

Az iPhone 5S nyilván ledolgozza majd a hátrányát, ahogy tavaly tette ugyanezt az iPhone 5, de a lényeg nem ez, vagyis nem csak ez: sokkal inkább az a hihetetlen fejlődés, amit a mobil iparág diktál évről évre. A teljesítmény megállíthatatlanul duplázódik, miközben a számítógépek évente 15-20 százalékot erősödnek. Ha ez így megy tovább, a mobilok lehagyják a pc-ket és Macintoshokat.

Screen Shot 2013-03-19 at 8.34.26 AM.png

Tudom, ez ma még szürreálisan hangzik, de nézzünk egy pillanatra a számokra: a Geekbench kiváló erre, hiszen minden platformon fut és nagyjából összehasonlítható eredményeket ad. Lényegtelen, hogy iOS-en, Androidon vagy épp OS X-en fut a program, az 1.000 pont mindig az egyprocesszoros, 1,6 gigahertzes Power Mac teljesítményét jelenti. Szóval akkor hogy is állunk?

Lássuk: a 2010-es iPhone 4-nek 377 pontot adott a program, ami a 2001-es PowerBook G4-es teljesítményének felelt meg a Geekbench szerint. Az iPhone 4 a maga korában az egyik legerősebb mobil volt, a két platform közt tehát jó kilenc éves volt a teljesítménykülönbség.

Aztán a 2011-es iPhone 4S már 651 pontot kapott, ami már a 2004-es PowerBook eredményeit ostromolta: hét évre csökkent a különbség.

Tavaly bemutatták az iPhone 5-öt, ami 1597 pontot kapott: pont ilyen erős laptopja nem volt az Apple-nek, de a 2006-os MacBook Pro volt az első olyan hordozható gép, ami elérte (és valamivel meg is haladta) ezt a ponthatárt. A különbség ekkor már csak hat év volt.

Most meg itt a Galaxy S4, az új bajnok, valószínűleg hasonló teljesítményre lesz majd képes az iPhone 5S is. És mire elég a Samsung mobiljának 3163 pontja? Beállítja a MacBook Pro-sorozat 2008-as rekordját. A mobilok lemaradása alig öt év.

iphone-5-vs-Galaxy-S4.jpg

9, 8, 7, 6, 5...

Évente tehát körülbelül egy évet hoznak a telefonok a laptopokon, ilyen fejlődési ütem mellett 2019-re le is nyomják azokat. Persze a Geekbench nem ad minden kérdésre választ, azt sem lehet kijelenteni, hogy az új Galaxy tényleg minden szempontból nagyobb teljesítményre képes, mint egy 2008-as MacBook Pro és elképzelhető, hogy a közeledés üteme lassulni fog, de attól még tény, hogy a teljesítménynövekedés fókusza most egyértelműen a telefonokon van, és a hagyományos számítógépek nem képesek ezzel lépést tartani.