Nem titok, hogy az Apple zene streaming szolgáltatást szeretne az iTunesba, korábban is felröppentek már erről pletykák. Most viszont kiderült, miért nincs még mindig ilyen.

apple-cloud-music-service-e1307021989762.png

A New York Post informátorai szerint a késlekedés oka, hogy az Apple 6 centet ajánl minden 100 streamelt dal után a kiadóknak. Ez pedig nagyon kevés, a piacvezető Pandora is 12 centet fizet ugyanezért. A többiek még többet, az iHeart 22 cent/100 dal, a Spotify 35 cent/100 dal egységárat perkál.

A kiadók meg nem tudnak igen mondani, mivel a Pandora is a nyakukon van árcsökkentéssel, és ha az Apple-nek engednek, ott, meg valószínű a többieknél is engedni kell. És nem biztosak abban, hogy egy Apple-lel kötött megállapodás fedezni tudná az így elszenvedett bevételkiesést. Azt javasolják az Apple-nek, legalább a Copyright Royalty Board legalacsonyabb árát, a 21 centet fizessék ki 100 dalért.

A 21 és a 6 meg annyira messze van egymástól, hogy még tárgyalóasztalhoz sem érdemes így ülni.

Egyébként az Apple állítólag a tévécsatornákkal is hasonló háborút vív, és úgy tűnik, egyiket sem nyerheti meg, legalábbis nem a jelenlegi módszerek szerint. A zene streaming szolgáltatást már az iPhone 5-tel szerették volna bemutatni az iTunes Match részeként (és az iAd-vel támogatva), de hol vannak még attól, hogy bármit bemutassanak.

Azt hiszem, hogy ha nem az évszázad üzletét próbálnák meg nyélbe ütni, hanem csak egyszerűen plusz szolgáltatásokat akarnának behozni az iOS-készülékekre (egyébként nyilván nyereséget termelve), akkor mindenki jobban járna.