Az Apple-vezető Phil Schiller korábban is szívesen twittelt ki saját véleményt a konkurencia termékeivel kapcsolatban. Most ennél sokkal kevésbé támadható dolgot tett, megosztotta az F-Secure felmérést a mobil operációs rendszerek malware-fenyegetettségéről. Azzal a felszólítással, hogy vigyázat.

screen-shot-2013-03-07-at-8-42-43-am.png

A kimutatást elnézve ez az óva intés leginkább az Android-használóknak szólt. A biztonsági cég elemzéséből ugyanis kiderül, hogy a legutóbbi negyedévben az Android-fenyegetések variánsai megduplázódtak, pedig korábban sem volt alacsony a malware-családok száma ezen a platformon. 2012 utolsó negyedében 96 fenyegetést azonosítottak, Symbianon 4-et, a többi platformon meg egyet se.

96.png

g2.jpg

Ha a 2010-2012-es trendeket nézzük, szépen kirajzolódik az Android térnyerésével együtt járó malware-ellátottság növekedése a hackerek részéről, miközben a Symbian teljesen érdektelenné vált. Nagyrészt a piaci részesedésnek tulajdonítják a támadások számának alakulását, hiszen a hackerek mindig arra a platformra utaztak, amire megérte malware-t fejleszteni, mert kellő mennyiségű ember bekapja a csalit. Valójában ez nem magyarázza egyedül, miért nincs egy fenyegetés sem az iOS-platform neve mellett.

Ennek a magyarázata jórészt az App Store zártságában, és a beküldött alkalmazások ellenőrzésében rejlik (ez az a biztonság, amit az Apple az OS X-re is rá akar kényszeríteni, a Gatekeeper segítségével ugyanis az ugyancsak ellenőrzött Mac App Store-ból származó appokat engedhetjük fel a gépünkre). Előfordul, hogy sikerül kijátszani a rendszert, tavaly nyáron volt hír, hogy az első malware átugrott az Apple kerítésén, a Find & Call app a kontaktjainkat küldte el külső szerverre, ezeket az adatokat pedig SMS spamelésre használták. A készítők a botrány kirobbanása után azzal védekeztek, hogy bug volt a trójai, mindenesetre a fenyegetést központilag megszüntették. Az F-Secure kimutatásai szerint ezzel szemben az Androidot inkább PremiumSMS-malware-ek támadják (meg biztonsági szakmeberek, akik lefagyasztják a készüléket, hogy kikerüljék a titkosítást).

via 9to5MAc