A titánok harca, ami itt pletykaszinten zajlik, és nem kérdéses, hogy a pletykák indításában az Apple is vastagon benne van. Nagyon kell nekik egy új, friss termék, valami, amit lehet várni, ami lázban tartja a piacot, és amit később nagyon meg akarunk majd venni.

Két befutó van jelenleg, amik talán nem is léteznek, viszont amik egyre reálisabb alternatívát nyújtanak az Apple-nek. Az egyik az okosóra, a másik az okostévé.

Az óra egyrészt szépen beleillik az Apple "személyi számítógépének" évtizedes elképzelésébe, ez egy annyira személyi számítógép lenne, amennyire még egy okostelefon sem lehet. Az óra ugyanis mindig rajtunk van, ezért aztán bátrabban használható saját magunk azonosítására, miközben használhatja az okostelefon erőforrásait. Viszont mivel egy eleve leszűkített lehetőségeket kínáló eszköz perifériája lesz, pont nem arról szól a létezése, hogy mindent tudjon, hanem arról, hogy azt a keveset olyan kényelmessé változtassa, hogy mindenki akarja magának ezt a kényelmet.

Jean-Louis Gassée, egykori Apple-vezér viszont pont máshogy látja, szerinte az óra a személyi számítógép továbbgondolása egy "intim számítógéppé", bár sok konkrétumot ő sem mert mondani az eszközzel kapcsolatban. Ami ugye csak ilyen mockupokon létezik, a rajongók képzeletében:

iWatch-graphic-001.jpg

forrás: The Observer

A másik termék, amit már lassan évek óta emlegetnek, az iTV. Ez a téma most újra felbukkant, az LG ugyanis bejelentette: 650 millió dollárt invesztál az OLED-technológiába. Az LG Display pedig az Apple egyik fő partnere, szóval ha ő valahol lehetőséget lát, annak akár köze is lehet Cupertinóhoz.

Különösen érdekes egybeesés, hogy pont ebben a hónapban vett fel az Apple egy volt LG-alkalmazottat, aki véletlenül épp OLED-szakértő. Tim Cook nemrég nyilvánosan ekézte az OLED színhűségét, de ha az Apple hű marad a korábbi elveihez, ebben kihívást, és nem elutasítást lát. Az OLED előnyei csábítóak lehetnek a cégnek: laposabb kijelzők, kisebb átlagos fogyasztás (sok fehér, pl. böngésző esetén mondjuk pont nem), tömeggyártás esetén alacsonyabb költség, nagyobb látószög, magasabb fényerő, alacsony válaszidő. És persze a hajlított kijelző, ami megint csak visszavezet minket az órához.

Mondjuk az LG hivatalos bejelentésében azt mondta, a mostani befektetés a HDTV fejlesztésről szól, vagyis itt még Tim Cook korábbi elszólásáról lehet szó: "big plans for the living room". Vagy nem. Ki tudja.