Egészen elképesztő dolog történt: egy nappal azután, hogy megjelent a videó az Appleblogon a 13-as retina MacBook Prórol, amiben erősen túlárazottnak neveztük a modellt, az Apple drasztikusan csökkentette a modell árát.

Eddig 570 ezer forinttól indult az alapmodell, na most ezt jó SZÁZEZER forinttal csökkentették, ami brutális, közel húsz százalékos leárazást jelent, és bizonyítja azt a videóban elhangzott tételünket, hogy a 13-as retina túlárazott, és emiatt nem is ajánlható jó szívvel senkinek. Hát ez most megváltozott.

De jelentősen csökkent a 256-os ssd-vel szerelt verzió ára is, sőt, itt történt csak igazán drasztikus változás: a processzor órajelét 2,5-ről 2,6-ra emelték (ez még nem olyan drasztikus), az eddigi 670 ezer forintos árat meg 530 ezer forintra kalapálták le - ez több mint húsz százalékos mínusz. Az áreső egyébként nemcsak nálunk történt, az Egyesült Államokból fúj a szél, de a magyar árak még a kintieknél is nagyobb mértékben estek - ezt bizonyítja, hogy a sima 13-as Pro külföldön változatlanul 1500 dollárba kerül, nálunk viszont 500 ezerről 470 ezerre esett a laptop ára.

new-macbook-pro-retina-display.jpg

Szóval eddig ez volt:

regi13.png

Mostantól meg ez van:

13jjj.png

Változás van a hagyományos 15 colos modelleknél is: a gyengébbik verzió kevéssel olcsóbb lett, az erősebbik teljesen eltűnt, miközben a retinás verziók teljesen átalakultak. A belépő 15-ös retinában 2,4-es processzor váltotta a 2,3-ast és 730 ezerről 670 ezerre csökkent az ár, a nagyobbikban is emeltek 100 megahertzet az órajelen, alapból 16 gigabájt memóriát adnak a 8 helyett, és 930 ezer forintról 855 ezer forintra csökkentették az árat.

Szóval eddig ez volt:

regi15.jpg

Mostantól meg ez van:

15jjjj.png

Fogalmam sincs, mit jelenthet ez, az Apple viszonylag ritkán olcsósít: elképzelhető, hogy a retinás gépek nem fogytak eléggé, de az is lehetséges magyarázat, hogy minden a terv szerint halad, az újdonság nem újdonság többé, a nagyfelbontású panel lassan leszivárog az alsóbb kategóriába, és nemsokára teljesen eltűnnek a hagyományos gépek. Ezt húzhatja alá, hogy hagyományos 15-ösből már csak egy modell maradt mutatóba, a 13-as méretosztályban meg mostantól onnan indul a retina, ahol a hagyományos sorozat véget ér, megkönnyítve ezzel a választást.

Szóval itt van ez a videó:

Amiben azt állítom, hogy a 13 retina nem különösebben éri meg. Tim Cook híres Appleblog-olvasó, bizonyára megnézte tegnap a videót, busongot egy kicsit az életén, majd ma úgy döntött, hogy leárazza a modellt, amitől az mindenképp sokkal jobb vétel lett, mint tegnap volt. Ilyen áron már mindenképp megéri elgondolkozni a retinás modellen, főleg, hogy 590 ezer forintért már 3 gigahertzes Core i7-essel adják, miközben a 470 ezer forintos, erősebbik, hagyományos gépet továbbra is csak a 2,9-essel lehet rendelni. Persze nem az a 100 megahertz a lényeg, hanem a 270 ezresről 100 ezresre csökkent árkülönbség.

Ja, és csökkent az Airek ára is egy húszassal.